Russische vicepremier beschouwt levenslange dopingschorsingen als aanval op Russische sport
Foto: AP

De Russische vicepremier Vitaly Mutko beschouwt de levenslange dopingschorsingen voor de langlaufers Alexander Legkov en Evgeniy Belov als een geplande aanval op zijn land in aanloop naar de Winterspelen van volgend jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25/02). Dat zei hij maandag in Moskou volgens het persbureau Tass. Mutko heeft weinig vertrouwen in de Oswald-commissie, die door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) werd opgericht om vermoedelijke Russische dopinggevallen tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji te onderzoeken.

Als er nog atleten geschorst worden, dan zal Rusland naar sportrechtbanken en burgerlijke rechtbanken trekken, aldus de voormalige Russische minister van Sport. “Onze sporters zijn clean”, verklaarde Mutko.

Vorige week, drie maanden voor de Spelen in Pyeongchang, schorste het IOC Legkov en Belov levenslang wegens inbreuken op de antidopingreglementering. Beide Russen zagen ook hun resultaten van de Winterspelen in Sotsji geschrapt worden. Voor de 34-jarige Legkov gaat het om de 50 kilometer crosscountry (goud), de 4x10 kilometer (zilver) en de 15+15 kilometer skiatlon (10e). De naam van de 27-jarige Belov verdwijnt uit de 15+15 kilometer skiatlon (18e) en de 15 kilometer crosscountry (25e). Ook de teammaats van Legkov in de 4x10 kilometer moeten hun zilver inleveren. Beide atleten kondigden al aan in beroep te gaan bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

De sancties tegen Legkov en Belov zijn de eerste gevolgen van de conclusies van de Oswald-commissie. Die commissie, voorgezeten door de Zwitser Denis Oswald, werd opgericht naar aanleiding van het rapport-McLaren, dat een grootschalig dopingschandaal aan het licht bracht. Van 28 Russen op de Spelen in Sotsji, onder wie twaalf medaillewinnaars, zouden de urinemonsters gemanipuleerd zijn. Die stalen worden nu opnieuw geanalyseerd, enerzijds om dopinggebruik te achterhalen, anderzijds om na te gaan of er destijds mee geknoeid werd. De analyse is nog steeds aan de gang.