KAART

Dit zijn de gemeenten
die gaan fusioneren

6 november 2017Jannes Zwaenepoel

Met een knallend vuurwerk kondigden de Limburgse gemeenten Neerpelt en Overpelt afgelopen weekend hun nieuwe fusienaam aan. Die volgt de al eerder aangekondigde fusienaam van onder andere Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek. Bekijk hier het overzicht van de nieuwste Vlaamse gemeenten.

Met Pelt kiezen de bewoners van Neerpelt en Overpelt voor een weinig spannende, maar wel karaktervolle naam. De naam haalde het met 75 procent van de stemmen van 'Dommelpelt' en 'Pelten'. Alle inwoners van de twee gemeenten, ouder dan 12 jaar, konden stemmen via een website.

Belangrijker zijn echter de voordelen die zo'n gemeentelijke fusie opleveren. En volgens voorstanders zijn die legio: ambtenaren die zich kunnen specialiseren, een betere dienstverlening, ook online, en niet te vergeten, een financiële ruggensteun in de vorm van een schuldovername door de Vlaamse regering. 

Pelt zal, net zoals iedere gemeente die voor het einde van het jaar fusioneert of een akkoord daartoe sluit, 500 euro schuld per inwoner kunnen overhevelen naar Vlaanderen. Met 32.000 inwoners in grootgemeente Pelt zal er maar liefst 15,9 miljoen euro aan schulden verdwijnen. Die som kan dan weer geïnvesteerd worden in nieuwe projecten. 

Lees verder onder de interactieve kaart.

Momenteel hebben vijftien gemeenten plannen om te fusioneren. Zij zullen tegen 2019 samensmelten tot zeven nieuwe gemeenten.