Wie was Devin Kelley, dader van de schietpartij in Texas
De politie is aanwezig na de schietpartij in Texas. Foto: AFP

De verdachte van de dodelijke schietpartij in Texas is de 26-jarige Devin Patrick Kelley. Hij was bij de Amerikaanse luchtmacht, maar werd vijf jaar geleden ontslagen omdat hij zijn vrouw en kind had geslagen.

Kelley werd nog niet officieel als verdachte aangeduid, maar verschillende medewerkers duidden hem aan als schutter. Er is nog geen motief gevonden voor de schietpartij, die de dodelijkste in de geschiedenis van Texas wordt genoemd. Het vorige trieste record was na een schietpartij op de legerbasis in Fort Hood, waarbij exact acht jaar geleden dertien doden vielen.

Onderzoekers bekijken de social media van de man, maar er is nog geen link gevonden met terrorisme.

Kelley stapte zondag een kerk binnen en schoot er 26 mensen dood. Er zijn ook meer dan 20 gewonden. Een buur hield de man tegen buiten de kerk, waarna de schutter zijn wapen liet vallen en de burger hem achternazat. De schutter, die een kogelwerende vest droeg, vluchtte in zijn auto, crashte even verder en werd dood in zijn wagen gevonden met een schotwonde. Op dit moment is het nog niet zeker of hij werd gedood door de burger dan wel dat hij zichzelf van het leven heeft beroofd.

De man moest in 2012 een jaar naar de militaire gevangenis nadat hij zijn vrouw en kind mishandeld had. Daarna werd hij in 2014 oneervol ontslagen.

Reactie

President Trump reageerde vanuit Japan en noemde de dader ‘een gevaarlijk individu die te kampen heeft met heel wat problemen’.