Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross ontkent beschuldigingen Paradise Papers
Amerikaans minister van Handel Wilbur Ross Foto: REUTERS

De Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, ontkent dat hij zijn connectie met een firma die op haar beurt banden heeft met het Kremlin, moedwillig heeft achtergehouden.

Die beschuldigingen zijn ‘totaal fout’, zei Ross maandag in een interview met CNBC. Hij zou de informatie naar eigen zeggen tot drie keer toe aangegeven hebben.

Afgelopen weekend kwam via het internationaal onderzoek naar de Paradise Papers aan het licht dat Wilbur Ross een grote investeerder is in scheepvaartbedrijf Navigator. Dat bedrijf heeft dan weer nauwe banden met het Russische Sibur, dat gelinkt is aan vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin. Dat alles zou kunnen wijzen op verborgen zakenrelaties van de regering onder president Donald Trump met de Russen.

Volgens Ross zelf zijn de beschuldigingen echter totaal van de pot gerukt. Hij geeft toe grote belangen te hebben in Navigator, maar daar is niets mis mee. ‘Een bedrijf dat niet onder sancties staat, is een bedrijf als een ander, punt’, verwees hij naar de Amerikaanse sancties tegen bepaalde Russische sectoren naar aanleiding van de crisis op de Krim. ‘Het was een normale commerciële relatie, waarmee ik niets te maken had (...)’.

Bovendien zou de minister zijn belang in Navigator - in tegenstelling tot wat in de Paradise Papers te lezen staat - wél hebben gemeld aan de bevoegde autoriteiten. ‘Het is in mijn geval zelfs drie keer aangegeven’, klonk het.

Ross is dan ook niet van plan op te stappen als minister van Handel. ‘Dat is een onnozele vraag. Er is niets mis met war er gebeurd is’, klonk het stellig.