Beke niet opgezet met 'stoere verklaringen' over Catalonië
Foto: Photo News

CD&V-voorzitter Wouter Beke neemt de 'stoere verklaringen' vanuit Vlaanderen en België over Catalonië op de korrel. Die kunnen volgens hem belangrijke (diplomatieke) gevolgen hebben voor ons land.

De Catalaanse kwestie stond maandagochtend op de agenda van het politiek bestuur van de Vlaamse christendemocraten. CD&V blijft hameren op het belang van dialoog. Voorzitter Beke benadrukt ook dat de politiek zich niet te mengen heeft in de lopende gerechtelijke procedure. 'Er zijn binnen Europa duidelijke regels afgesproken wanneer een ander land om iemands aanhouding vraagt. Die procedure is in handen van het gerecht. Als politiek hebben wij ons daarin niet te mengen', klinkt het.

Maar volgens Beke wordt de dialoog 'niet bevorderd door stoere verklaringen vanuit Vlaanderen en België'. Beke: 'Ons land heeft in het verleden het politiegeweld tijdens het referendum veroordeeld, net als het overtreden van eigen wetten en regels door de Catalaanse regering. In ons land heeft de onderzoeksrechter Puigdemont onder voorwaarden vrijgelaten. Dat zou ook in Spanje navolging kunnen krijgen. Dat verhindert niet dat het Spaanse gerecht in alle onafhankelijkheid zijn werk kan doen. Maar het laat de Catalaanse politici ook toe zich te kunnen voorbereiden op de verkiezingen van 21/12'.

De CD&V-voorzitter wijst er ook op dat er in het verleden herhaaldelijk is gezegd dat buitenlandse conflicten 'niet geïmporteerd mogen worden'. 'Je kunt die houding niet veranderen op basis van de sympathie die je voor een van de partijen hebt', aldus Beke.

'Gedurende decennia heeft ons land Europees en internationaal boven zijn gewicht kunnen boksen en kunnen bijdragen tot oplossingen, dankzij onze sterke diplomatie. Maar alle uitspraken van de voorbije dagen maken het ons land zeer moeilijk om die rol op een geloofwaardige manier te blijven spelen', besluit de CD&V-voorzitter.