Zara-klanten vinden verontrustende boodschappen in kleding
Foto: AP

Een groep Turkse textielarbeiders heeft in een Zara-vestiging in Istanbul boodschappen verborgen in de kleding uit protest omdat ze al maanden wachten op hun loon, nadat een toeleverancier van Zara plotseling de deuren sloot. De kledingketen wil de getroffen arbeiders tegemoetkomen met een noodfonds.

Persagentschap AP bericht dat klanten in Istanbul opmerkelijke etiketten teruggevonden in Zara-kleding. Turkse arbeiders die tot voor kort voor toeleverancier Bravo werkten, zouden boodschappen in de kledij verstopt hebben met de volgende tekst: ‘Ik heb dit kledingstuk gemaakt, maar ik werd er niet voor betaald.’

De Turkse arbeiders zouden op deze manier willen aanklagen dat ze hun loon van de toeleverancier niet ontvingen, nadat die in juli 2016 allerijl zijn deuren had gesloten. Volgens hen is Bravo hen immers nog drie maanden loon verschuldigd. Ze startten eerder ook een petitie om de wantoestanden aan te klagen.

Inditex, het moederbedrijf van Zara, benadrukt dat van hun kant alle contractuele verplichtingen werden nagekomen en dat zij alle facturen van de geviseerde toeleverancier betaald hebben.

'Hoewel Inditex geen wettelijke verplichtingen heeft naar de getroffen arbeiders, zijn wij samen met Next en Mango (kledingketens die met dezelfde toeleverancier samenwerken, red.)  en de arbeidsvakbond aan het onderhandelen om een noodfonds op te richten voor de werknemers die getroffen zijn door de fraudeleuze verdwijning van de eigenaar van de fabriek', aldus Zara. Daarmee zouden dan onbetaalde lonen, ongebruikte vakantiedagen en dergelijke kunnen worden uitbetaald.