Olieprijs naar record door Saudische machtsstrijd
Kroonprins Mohamed bin Salman. Foto: AFP

De machtsstrijd in Saudi-Arabië heeft de olieprijs een zetje gegeven naar zijn hoogste peil in 2,5 jaar.

Er doen verscheidene verklaringen de ronde waarom het reilen en zeilen in Saudi-Arabië de olieprijs doet stijgen. Deze oliestaat aan de Perzische Golf is ’s werelds grootste exporteur van ruwe olie en is tegelijk het land dat het hardste op tafel kan slaan binnen de Opec, het kartel van olieproducerende landen.

De Saudische kroonprins Mohamed bin Salman, die momenteel het bestuur van de oliestaat naar zijn hand aan het zetten is, wordt alvast gezien als iemand die een voorstander is van een strikte naleving van de productie-afspraken die gelden tussen de Opec-landen. Hij is alvast gewonnen voor een verlenging van de huidige overeenkomst tussen de Opec en Rusland over productiebeperkingen.

De naleving van productie-afspraken is al jarenlang de grote zwakte van het oliekartel. Omdat olieproducerende landen er niet voor terugdeinzen om veel meer olie op te pompen. Om zo meer geld in de staatskas te krijgen.

De machtsstrijd in Saudi-Arabië spaart overigens de plaatselijke oliebaronnen niet. Een van de leden van de koninklijke raad die toezicht houdt op de staatsoliemaatschappij en een van de directeuren zijn al aan de dijk gezet.