‘Over de voorgeschiedenis van een partij moet Partido Popular echt zwijgen’
Foto: BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever is misnoegd over de uitspraken van de partij van de Spaanse premier Rajoy. ‘De N-VA heeft een xenofobe voorgeschiedenis, onder meer tegen immigranten’, verklaarde die. ‘Over de voorgeschiedenis van een partij zou de Partido Popular echt moeten zwijgen’, repliceert De Wever aan VRT NWS.

'De N-VA heeft een xenofobe voorgeschiedenis, onder meer tegen immigranten. Veel lessen heeft Spanje van die partij dus niet te leren', reageerde de Partido Popular op de uithalen van Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA). De Partido Popular pikt de bemoeienis van België in de Catalaanse kwestie namelijk niet meer. Jambon zei dat de Spaanse regering vreedzame mensen in elkaar sloeg, en ze democratisch verkozen politici liet opsluiten.

De Wever blijft achter zijn minister staan. ‘Als je zwijgt op een moment dat politici in de gevangenis worden gegooid omdat ze gewoon een punt maken, omdat ze een opinie hebben en als er geweld op burgers wordt gepleegd, dan is dat schuldig verzuim.'

'Hier gebeuren zaken die wij in geen enkel land van de Europese Unie zouden moeten tolereren. Of men het nu eens of oneens is met de Catalanen, doet er eigenlijk niet toe. Je sluit geen mensen op omdat ze hun democratische rechten uitoefenen. Dat doe je niet. Dat doe je nergens, en al zeker niet in de Europese Unie', zegt De Wever.

'Over voorgeschiedenis zou PP toch echt moeten zwijgen'

'Over de voorgeschiedenis van een partij zou de Partido Popular toch echt moeten zwijgen', besloot de N-VA-voorzitter zonder dat hij duidelijk maakte wat hij bedoelde.

De Partido Popular is in 1989 opgericht op de fundamenten van de Alianza Popular, de conservatieve partij die in 1976 door Manuel Fraga Iribarne werd gesticht. Iribarne was tijdens de dictatuur van generaal Franco de minister van Toerisme van 1961 tot 1969.

De voorganger van de huidige leider van de Partido Popular, José Maria Aznar, was in zijn studententijd lid van de Estudiantes Sindicalistas, die de fascistische organisatie van Franco steunde. Toen Spanje na de dood van generaal Franco een democatie werd, heeft het land nooit schoon schip gemaakt met het Franco-verleden. Rechters en politie-officieren die zich tijdens het Franco-regime schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen, zijn daarvoor niet ter verantwoording geroepen of uit hun functie gezet. De Partido Popular vond het beter om het Franco-verleden van het land te laten rusten.

Catalonië

De gemoederen in Spanje raakten verhit nadat Puigdemont en zijn regering de onafhankelijkheid van Catalonië hadden uitgeroepen. De Spaanse regering besliste om hen af te zetten en hen aan te klagen voor opruiing, rebellie en onwettig gebruik van belastinggeld. Acht ex-ministers werden opgesloten in de gevangenis. Voor Puigdemont en vijf ministers die naar Brussel waren gereisd, werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Gisteren gaven de politici zich vrijwillig aan bij de politie in Brussel. Ze werden vannacht vrijgelaten onder voorwaarden door de onderzoeksrechter.