Reynders betreurt commentaren van Belgische politici
Foto: REUTERS

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) betreurt dat Belgische politici uitspraken doen over de Catalaanse crisis 'terwijl dat hun rol niet is'.

'Er bestaat ophef over dat dossier die in België de grenzen van het redelijke overschrijdt', verklaarde minister Reynders maandagochtend op de Franstalige omroep Bel-RTL.

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) en PS-voorzitter Elio Di Rupo deden afgelopen weekend opmerkelijke uitspraken over de situatie in Catalonië. Het leverde hun scherpe kritiek op van de Partido Popular, de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy. Intussen zijn de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers vrijgelaten onder voorwaarden in afwachting van hun verschijning voor de raadkamer.

Minister Reynders meent dat het 'een dossier is dat voor alles Spanje aangaat' en dat men dus 'Justitie haar werk moet laten doen' en haar beslissing afwachten. 'Ik denk dat we in de eerste plaats de dialoog met Spanje moeten behouden', aldus nog de chef van de Belgische diplomatie.