Online matchen met de klusjesman
Foto: Bert Beelen
Het snelgroeiende Brusselse klusplatform ListMinut breidt uit naar Gent en Antwerpen.

Online klusdienstverlening zit in de lift. In Vlaanderen vechten drie  initiatieven om deze beloftevolle en lucratieve markt. De inzet is nog verhoogd sinds de meubelreus Ikea het Amerikaanse klusplatform TaskRabbit overnam en zo in één keer 50.000 klussers kocht die desgewenst meubelstukken in elkaar kunnen schroeven voor klanten. Het toont dat er veel potentieel zit in het samenbrengen van vraag en aanbod op de klusmarkt. Marktleider ListMinut wil na Brussel ook in Vlaanderen een stevige voet aan de grond krijgen. 
ListMinut maakt er geen geheim van zijn zakenmodel op TaskRabbit te hebben gebaseerd. Wie een klusje wil laten uitvoeren, voert zijn opdracht in op de website. Aangesloten klussers kunnen vervolgens reageren, waarbij ze zelf hun prijs bepalen. De opdracht­gever kan zelf kiezen uit de aanbiedingen. De klussers staan 20 procent van hun omzet af aan het platform. 

4.000 klussers
Bij ListMinut zijn nu meer dan vierduizend dienstverleners aangesloten, die 75.000 gebruikers bedienen. Maandelijks worden er vierduizend aanvragen op de site gepost, waarvan ongeveer de helft wordt uitgevoerd. De omzet die via ListMinut wordt gegenereerd, is in een jaar tijd vertienvoudigd. 
‘We gaan nu ook vestigingen openen in Gent en Antwerpen’, zegt medeoprichter Christophe Kalbfleisch. Dat maakt het mogelijk om de dienstverleners persoonlijk te ontmoeten. Hij heeft hoge verwachtingen van Vlaanderen, omdat de internetpenetratie er groter is dan in Brussel. 

ListMinut heeft in drie investeringsrondes 1,35 miljoen euro opgehaald. De investeerders zijn vooral business angels. Het bedrijf heeft acht mensen in dienst, dubbel zoveel als een jaar geleden. Het is erkend als deeleconomie-platform, wat het mogelijk maakt om 5.100 euro per jaar bij te verdienen tegen een belasting van 10 procent. Het komt geregeld voor dat dienstverleners op ListMinut zelfstandig worden en via het platform in hun levensonderhoud kunnen voorzien. 

Op honden passen
In principe zijn alle klusjes mogelijk. TaskRabbit maakte zelfs reclame met het succesvol opduiken van een sleutelbos vanop de bodem van een meer. Maar de meest gevraagde diensten bij ListMinut zijn Ikea-meubels monteren, bijles geven, kleine klussen uitvoeren en op honden passen. De tarieven van de dienstverleners variëren van 10 tot 25 euro per uur. Wie veel positieve evaluaties krijgt, kan zijn vraagprijs optrekken. 
Behalve ListMinut is ook Klaariskees.be uit Mol erkend als deeleconomie-bedrijf. Dit platform werkt op min of meer dezelfde manier als ListMinut, en heeft een zeshonderdtal aangesloten klussers. Ook ­WeTasker uit Mechelen heeft zich op de markt van de klusplatforms gegooid, maar is nog maar enkele maanden actief.