Familiale problemen zijn motief voor schietpartij Texas
Foto: Scott Olson
De dader van de schietpartij in Texas, die 26 slachtoffers maakte, belde nog naar zijn vader toen hij achtervolgd werd. Volgens de lokale politie had hij problemen met zijn schoonmoeder en zou dat het motief zijn voor zijn daden.

Zondagochtend rond 11.30 uur (plaatselijke tijd) werden 26 mensen neergeschoten bij een schietpartij in een kerk in de Amerikaanse staat Texas. De verdachte, Devin Patrick Kelley (26), werd na de schietpartij zelf beschoten door een burger en sloeg op de vlucht. Hij telefoneerde tijdens die vlucht met zijn vader om hem te zeggen dat hij was neergeschoten. Later crashte Kelley met zijn wagen en de politiediensten vonden zijn lichaam. De officiële doodsoorzaak is nog onduidelijk, maar volgens Joe Tackitt, de plaatselijke sheriff, is hij mogelijk gestorven door zelfdoding.

De motieven van de schutter waren volgens de lokale politie van 'familiale aard'. Volgens Amerikaanse media had de schutter een aanvaring gehad met zijn schoonmoeder.

Schietpartij

De schietpartij vond plaats in de First Baptist Church in Sutherland Springs, een kleine gemeenschap van ongeveer 400 inwoners zo’n 50 kilometer ten zuidoosten van San Antonio. Op een normale zondagmiddag zitten er zo'n 50 mensen in de kerk.

De schutter parkeerde aan een tankstation aan de overkant van de straat, stak over en begon te schieten op de kerk. Daarna ging hij de kerk binnen, waar hij 'wild in het rond schoot', zegt Tackitt. Volgens een ooggetuige werden er zeker twintig schoten na elkaar gelost. Verscheidene mensen lagen naar verluidt op de grond.

Volgens de gouverneur van Texas, Greg Abbott, zijn 26 mensen gedood. Onder de slachtoffers zijn ook enkele kinderen. 23 mensen werden dood teruggevonden in de kerk, twee buiten de kerk en één iemand stierf in het ziekenhuis. Ongeveer 20 mensen werden naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging.

Schutter 26-jarige ex-militair

De schutter, die volledig gekleed was in gevechtskledij en een kogelwerende vest droeg, kwam om het leven na een korte achtervolging in het aanpalende Guadalupe County, zegt de woordvoerder van de plaatselijke politie. Op een persconferentie werd verduidelijkt dat een buur de man tegenhield buiten de kerk, waarna de schutter zijn wapen liet vallen en de burger hem achternazat. De schutter vluchtte met zijn wagen, maar crashte even verder en werd in zijn auto dood aangetroffen met een schotwonde. Op dit moment is het nog niet zeker of hij werd gedood door de burger, dan wel dat hij zichzelf van het leven heeft beroofd. Volgens de sherrif stierf hij doordat hij zichzelf doodschoot.

De dader is een blanke twintiger. Politiebronnen identificeren de man als Devin Patrick Kelley (26), een ex-lid van de Air Force. Eerder zei de Texaanse gouverneur Gregg Abbott al dat er een connectie met de kerk was. 'Het was geen daad van zinloos geweld, er was een duidelijke reden.' Die blijkt nu van familiale aard te zijn. 

In zijn wagen werden meerdere wapens gevonden. Het voertuig wordt onderzocht, net als de woning van de man.