Paradise Papers onthullen nieuwe belastingparadijzen en banden Trump en Rusland
Russische president Poetin en Amerikaanse president Trump Foto: AP

Een nieuw onderzoek, waaraan De Tijd, Knack, L'Echo en Le Soir hebben meegewerkt, onthult opnieuw duizenden constructies in belastingparadijzen. De papers onthullen zakelijke banden tussen de entourage van president Trump en Rusland, en legt geheimen bloot van grote bedrijven, politici, wereldsterren, en zelfs de Britse queen.

De opvolger van de 'Panama Papers' zijn de 'Paradise Papers', een lek van 13,4 mijloen documenten waaruit onder meer blijkt dat de entourage van president Trump zakelijke belangen heeft in Rusland. Zijn minister van Handel, Wilbur Ross, is via een omweg in de Kaaimaneilanden mede-eigenaar van een scheepvaartbedrijf. Dat bedrijf werkt voor een Russische onderneming die in handen is van de schoonzoon van president Poetin en een Russische oligarch.

Ook de schoonzoon van president Trump, Jared Kushner, komt voor in de papers. Hij heeft geld aanvaard van de Rus Joeri Milner, die ook verband houdt met de beleggingen van Rusland in Twitter en Facebook. De indirecte linken tussen Ross en Poetins schoonzoon en de Russische oligarchen blijken uit onderzoek van publieke documenten en een documentenlek afkomstig van het Bermudaanse offshore advocatenkantoor Appleby en diens dienstenleverancier Estera, die in 2016 onafhankelijk werd, schrijven onder meer Knack en De Tijd.

Het feit dat Ross’ bedrijven op de Kaaimaneilanden inkomsten halen uit een firma onder controle van Poetins entourage roept volgens experts ernstige vragen op over mogelijke belangenconflicten. Als minister van Handel heeft Ross immers de macht om de Amerikaanse handel te beïnvloeden en heeft hij ook een invloed op bijvoorbeeld het sanctieregime.

Bono, Madonna en de Queen 

Bono, Madonna, de rechterhand van de Canadase premier Justin Trudeau en de Britse Queen Elizabeth II hebben constructies opgezet in belastingparadijzen.

De Queen heeft via een fonds, waar een deel van haar privévermogen in zit, geïnvesteerd in Brighthouse. Dat Britse bedrijf is controversieel omdat het meubelen en huishoudtoestellen verkoopt, maar de consumenten kredieten oplegt die kunnen oplopen tot 99,9 procent. De Tijd bericht dat de Queen inderdaad belegt op de Kaaimaneilanden, maar dat ze niet wist dat ze in Brighthouse investeerde.

Stephen Bronfman, adviseur van Trudeau, bracht miljoenen onder op de Kaaimaneilanden. Zou heeft hij mogelijk belastingen ontweken in Canada, Israël en de Verenigde Staten. Bronfman is een fondsenwerver voor Trudeau, die net pleitte voor meer transparantie.

Multinationals

Daarnaast tonen de papers ook aan dat multinationals zoals Nike en Apple willen ontkomen aan belastingen. Ze versluizen hun winst naar belastingparadijzen, zodat ze geen geld moeten betalen aan de staatskas.

België

Er komen ook Belgische namen voor in het dossier. In totaal wordt er 64.000 keer verwezen naar ons land. Vanaf dinsdag zullen deze namen dossier per dossier worden vrijgegeven.

De Tijd, Knack, Le Soir en L'Echo maken voor ons land deel uit van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Meer dan 380 journalisten werkten aan het nieuwe onderzoek, dat de naam Paradise Paper meekreeg. De gelekte documenten komen grotendeels van het advocatenkantoor Appleby en bedrijfsdienstenleverancier Estera. Er waren ook meer dan een half miljoen documenten van Asiaciti Trust, een familiebedrijf gespecialiseerd in offshores. Het lek kwam ook uit bedrijfsregisters uit negentien belastingparadijzen.