De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en de vier ex-ministers werden vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigt het Brusselse parket.

De politici moeten wel in België blijven tot het Europees aanhoudingsbevel tegen hen ten gronde is behandeld.

Vrijwillig aangemeld

De voormalig Catalaans leider Carles Puigdemont en vier van zijn ministers. Maria Serret, Antoni Comin, Llius Puig en Clara Ponsati die al enkele dagen in Brussel verblijven, hadden zich zondagochtend om 09.17 uur aangemeld bij de federale gerechtelijke politie in Brussel, zo heeft Gilles Dejemeppe, woordvoerder van het Brussels parket bevestigd op een persconferentie.

'De vijf werden van hun vrijheid beroof en zijn in aanwezigheid van hun advocaten op de hoogte gesteld van de inhoud van het aanhoudingsbevel', aldus Dejemeppe. 'Het parket van Brussel zal nu een onderzoeksrechter vorderen. Die heeft verschillende mogelijkheden. Hij kan beslissen om geen aanhoudingsbevel uit te schrijven, of dat wel te doen maar de personen eventueel voorwaardelijk vrij te laten al dan niet onder borg.'

'Die voorwaarden kunnen vanalles inhouden, maar zullen er vooral op gericht zijn het risico op vluchten te drukken', aldus Dejemeppe 'Het zou kunnen dat ze telefonisch bereikbaar moeten blijven of een verblijfplaats in België moeten opgeven.'

Puigdemont en co. werden vanmiddag op het parket verhoord door de Brusselse onderzoeksrechter, die binnen de 24 uur een beslissing moest nemen.

'Bereid tot volledige medewerking'

Het federaal parket had zaterdagmiddag de vijf Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd door Spanje overgemaakt aan het Brusselse parket. De verhuizing is ingegeven door de banden die de voormalige regeringsleden hebben met de stad, aldus het parket. Puigdemont werd de voorbije dagen verschillende keren gezien in de hoofdstad.

‘We zijn bereid tot volledige medewerking met Belgische justitie naar aanleiding van het Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Spanje’, tweette Puigedemont zaterdagnamiddag, in het Nederlands.

Volgende stap?

De onderzoeksrechter beslist enkel over de vrijheidsberoving. De grond van de zaak, een mogelijke overtreding van de Spaanse wet, zal pas voor de raadkamer worden bepleit. Als de onderzoeksrechter straks beslist een aanhoudingsbevel uit te schrijven, komt het dossier bij de raadkamer, die binnen de twee weken moet beslissen of het Europese aanhoudingsbevel wordt uitgevoerd.

Het parket en de door het aanhoudingsbevel geviseerde personen kunnen in beroep gaan tegen de beslissing voor de kamer van inbeschuldigingstelling. Die heeft opnieuw twee weken de tijd. Ook is daarna cassatieberoep nog mogelijk, waarbij een beslissing eveneens binnen de twee weken moet worden genomen.