Ongeziene zuivering in Saudi-Arabië: prinsen en (ex-)ministers opgepakt
Mohammed bin Salman wil een andere koers varen Foto: AP

In Saudi-Arabië zijn elf prinsen, vier ministers en tientallen ex-ministers gearresteerd in een grootse anticorruptiecampagne die werd opgezet door kroonprins Mohammed bin Salman. Onder hen ook een van 's werelds rijkste mannen.

De 32-jarige kroonprins is de sterke man in Saudi-Arabië. Hij kondigde een tijd terug aan dat hij het ultraconservatieve koninkrijk terug op het spoor van de tolerante en gematigde islam wil zetten. Sinds kort mogen vrouwen er autorijden en werden de bioscopen heropend.

Mohammed bin Salman kondigde hervormingen aan, maar liet tegelijkertijd dissidenten arresteren. Het ziet er naar uit dat de kroonprins elke interne tegenstem weg wil hebben voor zijn 81-jarige vader koning Salman officieel de macht aan hem overdraagt.

Enkele uren na het oprichten van een anticorruptiecommissie werden al meteen de eerste arrestaties uitgevoerd. De doorgevoerde zuivering is volgens waarnemers ongezien in het land. Wellicht wil bin Salman zijn macht verder consolideren. Naast de arrestaties zouden ook de machtige kopstukken van de Nationale Garde en van de Marine aan de deur zijn gezet.

Ordediensten zouden op de luchthaven van Jeddah privévliegtuigen aan de grond houden om te voorkomen dat personaliteiten het land ontvluchten.

'De wetten worden streng toegepast op iedereen die fraude heeft gepleegd met publiek geld of zijn macht misbruikt zijn', zei kroonprins Salman volgens een staatszender. 'Dat geldt voor iedereen, groot of klein. We vrezen niemand.'

Miljardair

Onder de gearresteerden zou volgens mediaberichten ook prins Al-Walid ben Talall zijn, zakenman en één van de vijftig rijkste mensen ter wereld. Zijn aanhouding is niet door officiële bronnen bevestigd. Maar de koers van het Saoedische investeringsbedrijf Kingdom holding waavan hij eigenaar is, is zondag zwaar onderuit gegaan. Het aandeel dook bijna tien procent lager.

De Kingdom holding is een belangrijke internationale investeerder, met participaties in Citigroup, Twitter, Apple, Accor group, Euro Disney,... De Saudische beurs, de belangrijkste van de regio, ging zondag in de eerste minuut al 1,6 procent in het rood.

De strijd tegen corruptie zou het land aantrekkelijker moeten maken voor investeerders.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig