Brussels parket neemt onderzoek naar aanhoudingsbevel Puigdemont over
Carles Puigdemont Foto: rtr

Het federale parket heeft de aanhoudingsbevelen voor Carles Puigdemont en vier andere voormalige Catalaanse regeringsleden die in België zouden verblijven, overgedragen aan het Brusselse parket. Eerder vandaag liet de afgezette minister-president op Twitter - in het Nederlands - nogmaals verstaan dat hij enkel met het Belgische gerecht wil samenwerken.

'We zijn bereid tot volledige medewerking met Belgische justitie nav het Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Spanje', meldde Puigdemont in het Nederlands op zijn Twitter-account.

Onderzoek verhuist naar Brussel

Ondertussen is het onderzoek naar de aanhoudingsbevelen tegen Puigdemont en de voormalige ministers Toni Comin (Gezondheid), Meritxell Serret (Landbouw), Clara Ponsatí (Onderwijs) en Lluís Puig i Gordi (Cultuur), door het federaal parket overgedragen aan de collega's in Brussel. De verhuizing is ingegeven door de banden die de voormalige regeringsleden hebben met de stad, aldus het parket. Puigdemont werd de voorbije dagen verschillende keren gezien in de hoofdstad.

Er is dus nog geen onderzoeksrechter aangesteld en het is niet duidelijk of dat dit weekend nog zal gebeuren. Als een onderzoeksrechter is aangesteld, kan hij de betrokkenen horen om dan binnen de 24 uur een beslissing te nemen. 'Hij kan beslissen om geen aanhoudingsmandaat af te leveren of hij kan wel een aanhoudingsmandaat afleveren, maar eventueel de betrokkenen vrijlaten onder voorwaarden', legde het federaal parket eerder uit.

Na onderzoeksrechter volgt raadkamer

Als er een aanhoudingsmandaat wordt afgeleverd door de onderzoeksrechter, wordt het dossier vervolgens voorgelegd aan de raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg. Die moet binnen de vijftien dagen na de afgifte van het aanhoudingsmandaat beslissen of het Europees aanhoudingsbevel mag uitgevoerd worden.

Indien één van de betrokken partijen het niet eens is met de beslissing van de raadkamer, kan die beroep aantekenen en wordt het dossier voorgelegd aan het hof van beroep. Dat heeft op zijn beurt vijftien dagen om een beslissing te nemen.

Een verder beroep bij het Hof van Cassatie is mogelijk indien één van de partijen het oneens is met de beslissing van het hof van beroep. Volgens het federaal parket moet Cassatie een beslissing nemen binnen de vijftien dagen.

Alle mogelijkheden uitputten

Minister van Justitie Koen Geens zei vrijdagavond dat het theoretisch en 'in uitzonderlijke omstandigheden' tot honderd dagen kan duren voor de hele procedure is doorlopen. Dat wordt zaterdag ook beaamd door Van Der Sijpt.

Puigdemonts Belgische advocaat Paul Bekaert maakte al duidelijk alle beroepsmogelijkheden te zullen uitputten, waardoor een overlevering nog zeker 1,5 maand op zich kan laten wachten. Die timing is symbolisch niet onbelangrijk, want op 21 december vinden er vervroegde verkiezingen plaats in Catalonië.

Nog voor het bevel binnenliep, reageerde Puigdemont al in een interview met de RTBF. ‘Ik wil mij alleen overleveren aan het échte gerecht, niet aan het Spaanse’, zo verwees hij naar de Belgische rechtbanken. De Spaanse justitie is volgens de afgezette Catalaanse leider duidelijk gepolitiseerd.