Meer dan dertig klachten over seksueel misbruik tegen VN-medewerkers sinds juli
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Foto: AFP

De Verenigde Naties hebben tussen juli en eind september van dit jaar 31 klachten over seksueel misbruik door medewerkers van de organisatie ontvangen. Dat bevestigt woordvoerder Stéphane Dujarric vrijdag.

In 12 gevallen ging het om medewerkers bij VN-vredesmissies, 19 andere klachten waren gericht tegen VN-medewerkers van onder meer de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR of kinderrechtenorganisatie Unicef.

Volgens Dujarric zouden 12 van de klachten verband houden met incidenten die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. De woordvoerder kondigde aan dat er een nieuwe controlesysteem op punt wordt gezet, om daders makkelijker te kunnen identificeren en zo een verlenging van hun aanstelling bij de Verenigde Naties te kunnen verhinderen.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres kondigde bij zijn aantreden in januari nog aan dat hij het seksueel misbruik binnen de VN-organisaties zou beëindigen. Sinds 2014 komen er regelmatig verhalen naar buiten van seksueel wangedrag door VN-blauwhelmen, bijvoorbeeld in de Centraal-Afrikaanse Republiek.