Aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Puigdemont
Carles Puigdemont Foto: ap

Een Spaanse rechter heeft nu ook effectief een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven voor de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier andere voormalige regeringsleden die in België verblijven. Het Belgisch federaal parket heeft die ondertussen ontvangen.

Donderdag meldden de Spaanse kranten La Vanguardia en El Pais al dat een Spaanse rechter het Europese aanhoudingsbevel tegen Puigdemont had uitgevaardigd. Dat werd ook bevestigd door zijn advocaat, Paul Bekaert, maar later meldden Spaanse gerechtelijke bronnen dat  het aanhoudingsbevel nog niet bij de rechter was gepasseerd en waarschijnlijk vrijdag pas zou uitgevaardigd worden. Dat is nu dus gebeurd.

Voormalige Catalaanse minister vrijgelaten

Ook voor de vier andere ex-regeringsleden die samen met Puigdemont in België verblijven, werd een aanhoudingsbevel uitgeschreven. De vijf stuurden donderdag hun kat naar de Spaanse rechtbank, waar ze zich moesten verantwoorden voor beschuldigingen van rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar.

Acht andere leden van de afgezette regering, die wel in de rechtbank waren opgedaagd, werden in voorlopige hechtenis genomen. Santi Vila, werd vanmiddag vrijgelaten nadat hij een borgsom van 50.000 euro. Vila was uit de Catalaanse regering gestapt net vóór de onafhankelijkheidsverklaring.

Nog zeker 1,5 maand tot overlevering

Het federaal parket meldt ondertussen dat het de aanhoudingsbevelen heeft ontvangen. Het bestudeert de documenten nu en zal die in de komende dagen overmaken aan de onderzoeksrechter. Die zal Puigdemont en de andere ex-regeringsleden waarschijnlijk oproepen om verhoord te worden en het aanhoudingsbevel betekend te krijgen. Gaan de betrokkenen niet op die oproeping in, dan kan de politie het bevel krijgen hen te arresteren en voor te leiden bij de onderzoeksrechter.

De correctionele raadkamer beslist in dat laatste geval over de geldigheid van het verzoek. Als het mandaat conform is met de Belgische wet, dan wordt de overlevering aan het Spaanse gerecht toegekend, al zijn beroep én cassatieberoep nog mogelijk. Puigdemonts Belgische advocaat Paul Bekaert maakte al duidelijk alle beroepsmogelijkheden te zullen uitputten, waardoor een overlevering nog zeker 1,5 maand op zich kan laten wachten

In een interview met RTBF verklaarde Puigdemont eerder vrijdagavond nog dat hij zich enkel aan het Belgische gerecht, 'het enige echte gerecht' wilde overgeven. De Spaanse justitie is volgens de afgezette Catalaanse leider duidelijk gepolitiseerd.