Ferrari dreigt met vertrek uit de Formule 1
Sebastian Vettel in de F1-bolide van Ferrari Foto: Ferrari
Ferrari dreigt ermee om de Formule 1 na 2020 te verlaten. De Italiaanse renstal kan zich niet vinden in een aantal ideeën van Liberty Media, de nieuwe eigenaar van de Formule 1.

Ferrari-topman Sergio Marchionne heeft laten weten dat het Italiaanse automerk zich niet kan vinden in verschillende ideeën van Liberty Media, dat sinds januari van dit jaar eigenaar is van de Formule 1. Marchionne dreigt ermee dat Ferrari de Formule 1 eventueel na 2020 zal verlaten indien Liberty Media plannen erdoor duwt die de belangen van Ferrari schaden.

2020 is een cruciaal jaar want dan loopt de 'Concorde Agreement' tussen de teams en de Formule 1, dat de contractuele verplichtingen tussen de Formule 1 en de teams regelt af. Eerder deze week stelden de FIA en de Formule 1 hun plannen voor wat betreft de nieuwe F1-motor die vanaf 2021 gebruikt zullen worden. Eerder lieten ook Mercedes en Renault reeds verstaan dat ze zich niet in de motorplannen kunnen vinden.

"Liberty Media heeft enkele goede intenties, waaronder het reduceren van de kosten om een team te runnen, wat erg goed is," aldus Ferrari-baas Marchionne tijdens een conference call. "Er zijn echter ook enkele zaken waar we niet mee akkoord zijn."

"Het feit dat we nu niet op gelijke voet staan op het vlak van strategische ontwikkeling hiervan en dat we de sport in 2021 een andere richting zien uitgaan, zal ervoor zorgen dat er enkele beslissingen binnen Ferrari dienen genomen te worden."

"Ik begrijp dat Liberty daar waarschijnlijk rekening mee heeft gehouden. Het moet echter duidelijk zijn dat we omstandigheden moeten zien te vinden die gunstig zijn voor het merk Ferrari, de markt en de unieke positie van Ferrari versterkt dient te worden. Indien dat niet het geval is dan zal Ferrari niet meedoen," dreigt Marchionne met een vertrek van Ferrari uit de Formule 1.

Volgens Marchionne zal veel afhangen van de vergadering die komende dinsdag doorgaat, al willen Marchionne en Ferrari wel positief richting die vergadering gaan.

"Ik wil niet op de zaken vooruitlopen en we gaan met de beste intenties naar de vergadering van komende dinsdag en zien wat het brengt.

Ferrari is tot dusver de enige renstal die sinds de oprichting van de Formule 1 aan alle seizoenen heeft deelgenomen en het kroonde zich zestien keer tot wereldkampioen. Het lijkt dan ook ondenkbaar dat Ferrari de Formule 1 zal verlaten, al is het niet de eerste keer dat het automerk met het steigerende paard ermee dreigt om de Formule 1 te verlaten. Volgens Ferrari-baas Marchionne zou het dan ook een erg moeilijke en pijnlijke beslissing zijn om de Formule 1 te verlaten, al laat hij duidelijk verstaan dat dergelijk scenario wel degelijk op tafel ligt.

"Ik weet dat de Formule 1 sinds onze geboorte in ons DNA zit," aldus Marchionne. "Indien men de zandbak waarin gespeeld wordt in die mate verandert dat de zandbak niet meer te herkennen is, dan wil ik er niet meer in spelen. Ik wil niet deelnemen aan een mondiale NASCAR."

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: