Tien procent meer faillissementen
Vooral in de horeca zijn er dit jaar veel faillissementen. Foto: DRIES LUYTEN

In oktober zijn 1.120 bedrijven en eenmanszaken failliet verklaard. Dat is een stijging met 9,5 procent tegenover oktober vorig jaar.

Het aantal faillissementen zit in de lift. Dat blijkt uit de maandelijkse meting, door het handelsinformatiekantoor Graydon, van het aantal failliete bedrijven.

Volgens Graydon werden in de voorbije maand oktober 1.120 bedrijven failliet verklaard. Dat is flink meer dan in oktober 2016 (+ 9,5 procent) en zelfs het hoogste aantal voor de maand oktober sinds 2013. De toename is in de drie regio’s merkbaar, met de grootste stijging voor Brussel (+ 19 procent).

Na tien maanden staat de teller voor dit jaar al op 8.888 faillissementen, dat zijn er 5,6 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Horeca

Vooral in de horeca regent het faillissementen. Na tien maanden zijn al 1.792 horecazaken failliet gegaan. Alleen in 2013 waren er dat nog meer.

Vooral in Brussel en Wallonië heeft de horeca het erg moeilijk, maar ook in de Vlaamse provincies Oost-Vlaanderen en Limburg is er sprake van een toename van het aantal failliete horecazaken met respectievelijk 18 en 14 procent.