Energietechnologiebedrijf Restore verkocht
Foto: wim kempenaers (wkb)

Restore, een Belgische pionier in energietechnologie, is gekocht door het Britse energiebedrijf Centrica.

Het energietechnologiebedrijf Restore is niet langer Belgisch. Het Britse energiebedrijf legt 70 miljoen euro cash op tafel om Restore over te kopen.

Restore werd in 2010 opgericht door Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts. Het bedrijf is gespecialiseerd in vraagsturing voor elektriciteit. Restore ontwikkelde software waarmee het stroomverbruik van grote bedrijven van op afstand verhoogd of verlaagd kan worden. Dat doen ze door bijvoorbeeld de koelmachines in koelhuizen vroeger of later aan te zetten.

Aan die zogeheten vraagsturing is bij bedrijven grote nood door de opgang van hernieuwbare energie uit wind en zon. Het is immers bijzonder lastig te voorspellen hoeveel elektriciteit zonnepanelen en windturbines zullen opleveren. Met schommelingen tussen vraag en aanbod als gevolg. Als die verschillen niet binnen de dertig seconden worden weggewerkt, kunnen ze rampzalige gevolgen hebben voor het hele hoogspanningsnet. Het hele stroomnet kan zelfs plat gaan, waardoor overal het licht uitgaat.

Naast de oprichters waren ook de Limburgse Investeringsmaatschappij (LRM) en Ark Angels Fund aandeelhouder. Ook Thomas Leysen (Umicore, KBC en Mediahuis) en zijn broer Christian Leysen waren mede-eigenaar.

Restore is gevestigd in Antwerpen en telt vijftig werknemers. Het bedrijf levert onder meer software voor ArcelorMittal, Total en Sappi. Restore is actief in de België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Door de overname wil Restore zijn actieterrein vergroten. ‘Er is duidelijk een momentum in de markt’, aldus de oprichters in een persbericht. ‘We zijn opgetogen om samen te werken met Centrica om de schaal van Restores softwareoplossingen te vergroten in het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika en andere internationale markten.’