Noord-Korea woest op ‘gangsterachtige imperialisten’ na militaire oefeningen VS
Foto: AP

Noord-Korea heeft vrijdag geprotesteerd na een oefening met Amerikaanse bommenwerpers boven het Koreaanse schiereiland. Dat gebeurde enkele dagen voor het bezoek aan Zuid-Korea van de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens het Noord-Koreaanse nieuwsagentschap KCNA oefenden de B-1B-bommenwerpers een ‘verrassingskernaanval gericht tegen de DPRK (Noord-Korea)’.

De Amerikaanse luchtmacht bevestigde de oefening aan de Amerikaanse media. De bommenwerpers stegen op in Guam en werden vergezeld door Japanse en Zuid-Koreaanse vliegtuigen. De missie was op voorhand gepland en geen reactie op eender welke gebeurtenis, aldus een woordvoerster aan CNN.

Volgens KCNA toont de realiteit dat de ‘gangsterachtige Amerikaanse imperialisten’ verantwoordelijk zijn voor de opgelopen spanningen in het Koreaanse schiereiland.

Spierballengerol

Het regime in Noord-Korea voerde de afgelopen maanden een zesde kerntest uit en lanceerde meerdere ballistische langeafstandsraketten, die de Amerikaanse kust kunnen bereiken. In minder dan een maand vlogen twee van die raketten boven het noorden van Japan. Zowel vanuit de VS als Noord-Korea werd het discours steeds scherper. De Amerikaanse president Donald Trump zei meermaals een militair ingrijpen niet uit te sluiten.

Trump reist vrijdag naar Hawaï, waarna hij zijn bezoek aan Azië start. Eerst trekt hij naar Japan. Ook Zuid-Korea, China, Vietnam en de Filipijnen staan op de agenda.