Gezondheid Belgen opnieuw onder de loep
Foto: Belga

Volgend jaar komt er een nieuwe doorlichting van de gezondheid van de Belg. Niet alleen met behulp van vragenlijsten deze keer, maar ook op basis van medisch onderzoek.

Zo zal er bij 1.100 Belgen een verpleegkundige langskomen om een bloedstaal af te nemen, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

In 2018 vindt er opnieuw een gezondheidsenquête plaats bij de Belgische bevolking. De laatste dateert van 2013. Tot nog toe gebeurde die enquête louter op basis van vragenlijsten, maar deze keer pakt het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) het op vraag van de bevoegde minister Maggie De Block (Open Vld) wat anders aan.

Nog steeds zullen 11.000 Belgen een vragenlijst voorgeschoteld krijgen, maar 1.100 van hen zullen daadwerkelijk medisch worden onderzocht. ‘We gaan hun lichaamsomtrek, gewicht, lengte en grijpkracht meten’, zegt Johan Vanderheyden, arts-epidemioloog bij het WIV. ‘We nemen ook een bloedstaal en meten hun bloeddruk.’

Volgens hem geven de vragenlijsten immers enkel een beeld van de subjectieve gezondheid, maar zeggen ze niets over hoe gezond iemand daadwerkelijk is.

Minister De Block hoopt dat ze dankzij de informatie uit de nieuwe gezondheidsenquête het beleid nog beter kan afstemmen op de noden.