IS eist aanslag New York op
Foto: EPA-EFE

Islamitische Staat heeft de aanslag in New York opgeëist. De terreurgroep noemt de dader ‘een soldaat van IS in Amerika’, maar levert verder geen bewijzen voor de claim.

'Een van de soldaten van Islamitische Staat heeft kruisvaarders aangevallen in een straat in New York', staat volgens SITE Intelligence Group, een Amerikaanse organisatie gespecialiseerd in de monitoring van terreurpropaganda, in een artikel in het weekblad Al-Naba, een krant van de terreurorganisatie.

'Bij de gratie van Allah, zorgde de operatie voor angst in het Amerika van de kruisvaarders door hen te dwingen de veiligheidsmaatregelen te verhogen en de regels voor immigranten in Amerika te versterken', zo gaat het verder.

Eerder was wel al duidelijk dat verdachte Sayfullo Saipov (29) sympathieën had voor IS. In het ziekenhuis, waar hij geopereerd werd voor een schotwonde in zijn buik, vroeg hij een vlag van IS op te hangen. En in de pick-uptruck waarmee hij acht mensen doodreed, werd een briefje met daarop ‘IS leeft voor eeuwig’ gevonden. Bovendien stond er propaganda van de terreurgroep op zijn telefoon.

Volgens de politie volgde hij ook nauwgezet de 'instructies' voor het plegen van aanslagen op, die IS via sociale netwerken verspreidt.