Iedere Belg krijgt één elektronische brievenbus
Alexander De Croo Foto: blg
Vergeet de hoop papieren rekeningen op uw keukentafel. Vanaf volgend jaar kunt u bijna alles ontvangen in uw eigen elektronische brievenbus.

Loonbrieven, attesten, facturen, contracten, bewijsstukken van aangiften, ... u zult ze binnenkort allemaal kunnen ontvangen in en versturen vanuit uw persoonlijke elektronische brievenbus. Zo’n eBox bestaat vandaag al in verschillende vormen, maar minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) belooft orde scheppen in de chaos. ‘Elke burger en elk bedrijf krijgt in het voorjaar van 2018 één digitale brievenbus waar ze op één centrale en beveiligde plek al hun digitale communicatie kunnen ontvangen en beheren’, zegt hij in zijn beleids­nota.  

Digitaal oerwoud

Onze vertrouwde, tastbare brievenbus heeft nog altijd een groot voordeel: alles komt iedere ochtend op exact dezelfde plaats terecht. Het volstaat om naar de brievenbus te gaan om er de rekeningen, uiteraard samen met uw krant, uit te halen. ‘In de digitale wereld daarentegen, is er vandaag een oerwoud aan digitale brievenbussen aan het groeien’, zegt De Croo. ‘Zowat elke verzender van documenten bouwt zijn eigen digitale brievenbus.’ 

Alleen al voor de federale overheid bestaat er My Minfin, voor fiscale attesten, My Pension, voor pensioengegevens, My Career, voor een loopbaanoverzicht en My Social Security, voor alles wat onder andere te maken heeft met uitkeringen. Intussen werkt ook de Vlaamse overheid aan de uitbouw van haar eigen digitale brievenbussen. Hetzelfde geldt voor elektriciteitsleveranciers met onder andere My Luminus en My Lampiris en telecombedrijven met Mijn Telenet en My Proximus. Maar ook de ziekenfondsen, ziekenhuizen, sociaal secretariaten, en vele andere instanties hebben een eigen systeem.

Eén login

‘Digitale communicatie heeft enorm veel voordelen, maar voorlopig blijft het een ingewikkeld kluwen waarin een kat haar jongen niet terugvindt’, vat De Croo samen. ‘In elk van die brievenbussen komt maar een beperkt aantal documenten terecht. Om toegang te krijgen, heb je iedere keer  een eID of nieuw paswoord en nieuwe login nodig. De meesten gebruiken zowat overal hetzelfde paswoord, wat dan weer onveilig is.’ 

De ene allesomvattende elektronische brievenbus heeft één simpele login en leidt volgens De Croo tot ‘minder rompslomp, minder gedoe, en minder tijdsverlies’. 

Samenwerken met privé

Bekende aanbieders van digitale brievenbussen, zoals Zoomit en Doccle, krijgen de kans om mee op de kar te springen. ‘De privéondernemingen zullen hun diensten kunnen integreren en zelf de digitale brievenbus aanbieden. De burger kan dan kiezen welke digitale brievenbus het meest gebruiksvriendelijk is’, zegt De Croo. 

De regering plant in het voorjaar nog een informatiecampagne bij de lancering van de eBox. Maar geen paniek voor wie nu al zijn neus ophaalt. ‘Zij zullen vanzelfsprekend ook met papier kunnen blijven werken’, benadrukt De Croo.