Advocaat: ‘Uitlevering Puigdemont duurt zeker nog 1,5 maand’
Carles Puigdemont. Foto: Photo News

De uitlevering van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zal ook na het uitvaardigen van het Europese aanhoudingsmandaat nog zeker 1,5 à 2 maanden duren. Dat heeft zijn advocaat Paul Bekaert - die zijn cliënt donderdagavond nog sprak - verklaard in Terzake.

Het Spaanse parket heeft een aanhoudingsbevel gevraagd tegen Carles Puigdemont en vier andere afgezette Catalaanse ministers, die zich nog in ons land ophouden, bevestigde Bekaert. De in Spanje achtergebleven ministers zouden intussen al in voorlopige hechtenis zitten. Het gerecht is ingegaan op de vraag van het parket om een Europees aanhoudingsbevel voor Puigdemont, bevestigde zijn advocaat, al werd het door een anonieme gerechtelijke bron later opnieuw ontkend. 

Bekaert sprak zijn cliënt donderdagavond over de kwestie. ‘Hij klonk zoals anders, niet meer of minder combattief en zelfzeker’, zei Bekaert. 

De mensenrechtenadvocaat benadrukte dat zijn cliënt voorlopig in ons land blijft. ‘Uiteraard blijft hij hier. Hij heeft zijn volledige medewerking toegezegd aan de Belgische justitie.’

Uitlevering duurt zeker nog 1,5 à 2 maanden

Het aanhoudingsbevel tegen Puigdemont en de anderen zal na vertaling overgemaakt aan het Belgische federale parket, waarna een onderzoeksrechter moet beslissen of ze in voorlopige hechtenis worden geplaatst. De rechter kan het aanhoudingsbevel ook afwijzen, of de Catalanen vrij laten onder voorwaarden.

De correctionele raadkamer beslist daarna over de geldigheid van het verzoek. Als het mandaat conform is met de Belgische wet, dan wordt de overlevering aan het Spaanse gerecht toegekend, al is wel nog beroep én cassatieberoep mogelijk.

Als het Belgisch gerecht de overlevering aan Spanje inderdaad toekent, gaat Puigdemont ‘zeker in beroep’, verklaarde Bekaert. ‘Dan volgen wij de ganse weg, dat staat vast.’ Die procedure duurt makkelijk 1,5 tot 2 maanden, zei de advocaat nog.