Nieuwe pier van Hastings valt in de prijzen
Foto: BELGAIMAGE

De pier in de Engelse badstad Hastings is bekroond door de Royal Institute of British Architects (Riba), zeven jaar nadat een vlammenzee de oorspronkelijke Victoriaanse pier vernielde.

De pier van Hastings werd uit een shortlist met zes gebouwen door het Riba gekozen als winnaar van de Stirling Prize, een jaarlijkse Britse architectuurprijs voor het beste nieuwste bouwwerk in Groot-Brittannië.

Dat is een hart onder de riem voor de inspanningen van de inwoners Engelse badstad. Die zagen enkele jaren geleden hun historische Victoriaanse pier uit 1872 nog in vlammen opgaan na brandstichting. Maar dankzij de hulp van 3.000 inwoners die elk een aandeel van 100 Britse pond kochten in de nieuwe pier, kon er vanaf april 2016 opnieuw tot in zee worden gewandeld.

De nieuwe pier is een ontwerp van het Londense architectenbureau dRMM Architects. De renovatie kostte in totaal iets meer dan veertien miljoen pond (bijna zestien miljoen eruo), maar het leverde de badstad wel een architectuurparel op. Riba-voorzitter Ben Derbyshire omschrijft het bouwwerk als ‘een meesterwerk van vernieuwing’.

Nieuwe pier van Hastings valt in de prijzen
Foto: Hastings Pier
Nieuwe pier van Hastings valt in de prijzen