Zeven personen getroffen door CO-vergiftiging
Themabeeld Foto: Photo News

In Deurne zijn in de nacht van woensdag op donderdag zeven personen gewond geraakt door een CO-vergiftiging. Twee van de slachtoffers zijn er erg aan toe. Zo wordt vernomen bij de brandweer.

Omstreeks 1.00 uur werd de brandweer naar de Van Deynsestraat in Deurne geroepen. Twee verwarmingstoestellen bleken slecht te werken, waardoor zeven personen door het giftige gas CO geïntoxiceerd raakten. Er kwam ook een MUG-team ter plaatse voor twee zwaargewonde personen, die na de eerste zorgen naar het ziekenhuis werden gebracht. Nog vijf andere slachtoffers belandden in het ziekenhuis.

In het huis werden erg hoge CO-waarden vastgesteld. De slecht werkende verwarmingstoestellen werden afgesloten en de woning werd verlucht.

CO (koolstofmonoxide) is een geurloos en kleurloos gas dat ontstaat bij een slechte verbranding van onder meer aardgas, stookolie, kolen, enzovoort. CO verstoort de zuurstofopname in het lichaam, wat dodelijk kan zijn. Eerste symptomen van een intoxicatie zijn hoofdpijn of de neiging tot braken.

Wie bij iemand een CO-intoxicatie vermoedt, volgt volgens antigifcentrum.be best volgende stappen:

  • Voorkom dat je zelf bevangen raakt: ga nooit zomaar binnen in een ruimte waar een bewusteloos slachtoffer ligt. Bel in dat geval onmiddellijk de hulpdiensten.
  • Verlucht de kamer, zet vensters en deuren open (als je dit kan doen zonder risico voor de eigen veiligheid).
  • Bel de dienst 112 en vermeld dat het vermoedelijk om een CO-intoxicatie gaat. Vertel er ook zeker bij of het slachtoffer al dan niet bewusteloos is.
  • Schakel de toestellen die vermoedelijk de oorzaak zijn, indien mogelijk, uit.
  • Evacueer het slachtoffer uit de kamer.
  • Begin reanimatie indien het slachtoffer niet meer ademt of..
  • Leg het slachtoffer in zijdelingse veiligheidshouding om te vermijden dat hij of zij stikt in eigen braaksel.