Het Spaanse parket vraagt een internationaal aanhoudingsbevel voor Puigdemont
Politie beveiligt het Spaanse Hooggerechtshof. Foto: Reuters
De afgezette minister-president Carles Puigdemont en zijn regering worden in Spanje vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing, na het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid. Het parket vraagt nu een internationaal aanhoudingsbevel voor de voormalige minister-president.

Van de veertien politici die zich moesten melden aan de rechtbank kwamen vijf niet opdagen, onder wie Puigdemont. Oriol Junqueras, de nummer twee van de Catalaanse regering, kwam wel opdagen, gevolgd door acht andere ministers. Het parket vraagt een gevangeniststraf voor deze acht politici. Eén lid van de voormalige regering, Santi Vila, gaat vrijuit. Hij nam 24 uur voor de onafhankelijkheisverklaring ontslag.

Het parket vraagt nu ook een internationaal aanhoudingsbevel voor Puigdemont. Die vraag moet nog goedgekeurd worden door een Spaanse rechtbank.

Eerlijke rechtsgang

Puigdemont is niet afgereisd naar Madrid, omdat hij voldoende garanties wil voor een eerlijke rechtsgang. ‘Wij wensen de verdere reacties af te wachten van de Spaanse overheid om te kijken wat er verder zal gebeuren. Het ligt nogal voor de hand dat hij voorlopig de kat uit de boom kijkt’, zei zijn Belgische advocaat Paul Bekaert. ‘Bij een terugkeer naar Spanje is de kans groot dat hij aangehouden wordt.’ Volgens Puigdemont dient zijn komst naar België niet om zijn gerechtelijke vervolging in Spanje te ontlopen.

Puigdemont beschouwt zichzelf intussen als een president in ballingschap. Op Twitter stelde hij zijn homepage ‘president.exili.eu’ voor, die naar een website leidt waarop hij zichzelf nog altijd als president van Catalonië presenteert.

Onafhankelijkheid

Op 27 oktober stemde het Catalaanse Parlement voor de onafhankelijkheid van hun regio. Spanje nam onmiddellijk de controle van Catalonië over door artikel 155 te activeren. De Spaanse regering klaagde de Catalaanse leiders ook aan voor rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld. 

Puigdemont reisde naar Brussel om de Catalaanse zaak op de Europese agenda te zetten, en niet om asiel aan te vragen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig