Dader aanslag New York officieel aangeklaagd, FBI niet meer op zoek naar tweede Oezbeek
Foto: ap
Een dag na de aanslag in New York heeft het federaal parket van Manhattan de 29-jarige Oezbeek Sayfullo Saipov officieel in staat van beschuldiging gesteld voor terrorisme. De FBI is niet meer op zoek naar Mukhammadzoir Kadirov, waarvoor eerder een opsporingsbericht werd verspreid.

De man die dinsdag een aanslag pleegde in een voetgangerszone in Manhattan, radicaliseerde in de Verenigde Staten. Dat bevestigt gouverneur Andrew Cuomo. De 29-jarige Oezbeek was een taxichauffeur die sinds 2010 in de VS woonde. Tegen Sayfullo Saipov werden twee aanklachten geformuleerd: steun aan een buitenlandse terroristische organisatie en geweld en vernieling.

De speurders zijn niet meer op zoek naar een tweede verdachte. Eerder woensdag werd een opsporingsbericht met een foto van de 32-jarige Oezbeek Mukhammadzoir Kadirov verspreid, met een oproep aan mensen die meer over hem wisten om zich te melden bij de politie. 'We hebben hem gevonden', zei William F. Sweeney Jr. van de FBI woensdag.

Green card

Saipov kwam in 2010 legaal naar de Verenigde Staten. Hij woonde jaren in Tampa, in de staat Florida, en woonde de laatste tijd in New Jersey. Hij was getrouwd met een Oezbeekse en heeft kinderen.

De man had een green card en werkte voor taxidienst Uber. Volgens het bedrijf werd zijn achtergrond gecontroleerd en werd daarbij niets opgemerkt. 

Hij was gekend bij de autoriteiten, maar niet wegens terrorisme. Speurders onderzoeken de achtergrond van de man, maar volgens gouverneur Andrew Cuomo lijkt het erop dat de aanvaller een 'lone wolf' is. Vermoedelijk radicaliseerde hij onder de radar in de VS.

In naam van IS

Saipov liet een handgeschreven briefje, in het Arabisch, achter in de truck waarmee hij de aanslag pleegde. Daarin klinkt het dat hij de aanlag in naam van IS pleegde, samen met een foto van de vlag van de terreurgroep, bevestigde gouverneur Cuomo. 

Nadat hij uit het voertuig was gestapt, riep hij volgens ooggetuigen 'Allahu akbar' en haalde hij twee wapens boven. Uiteindelijk bleek het om slechts een paintballgun en een luchtdrukgeweer te gaan. De dader werd door de politie in de buik geschoten en gearresteerd (zie video hieronder). Hij werd in de loop van de nacht geopereerd, en hij is intussen buiten levensgevaar.

Woensdagavond verscheen hij voor het eerst voor een rechtbank in New York, in een rolstoel. Hij kreeg een pro-Deoadvocaat toegewezen en beantwoordde de vragen voornamelijk met ja of nee, met behulp van een Russische tolk. 

Halloween

De dader vroeg om een vlag van Islamitische Staat op te hangen in zijn ziekenhuiskamer. Ook zei hij een goed gevoel te hebben bij wat hij gedaan heeft, zo blijkt uit de documenten waarin hij aangeklaagd wordt voor terrorisme. In die documenten staat beschreven wat Saipov zei aan de onderzoekers tijdens zijn verhoor in het ziekenhuis.

Saipov verklaarde dat hij besliste om op Halloween toe te slaan, omdat er dan veel mensen op straat zouden zijn. Hij hoopte tot de Brooklyn Bridge te rijden om ook daar voetgangers omver te rijden. 

Op een persconferentie zei Joon H. Kim, de federaal procureur van Manhattan, dat Saipov de aanval twee maanden voorbereidde, en op 22 oktober al een wagen huurde om zijn route langs de westelijke zijde van Manhattan voor te bereiden.