Puigdemont donderdag niet naar Spaanse rechter
Puigdemont in België Foto: BELGA
De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont was woensdag nog de hele dag in België. En donderdag, wanneer hij voor de rechter in Spanje moet verschijnen, zal dat naar verluidt niet anders zijn.

Samen met nog vijf andere voormalige Catalaanse regeringsleden, kwam Puigdemont dinsdag aan in ons land. Hij gaf een bijzonder druk bijgewoonde persconferentie (zie video hieronder), maar keerde 's avonds niet terug naar Spanje. Ook woensdag is hij een hele dag in België gebleven.

De afgezette minister-president en zijn regering riskeren in hun thuisland intussen zware celstraffen. Ze worden er vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing, na het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid. Toch luidde het steeds dat men niet naar Belgie was gekomen om gerechtelijke vervolging in Spanje te ontlopen.

Puigdemont wil wel dat er voldoende garanties komen voor een eerlijke rechtsgang. Daarom liet zijn Belgische advocaat Paul Bekaert dinsdagavond al doorschemeren dat zijn cliënt 'zich voor zover hij mij gezegd heeft' donderdag niet zal melden bij de rechter in Spanje. 'Wij wensen de verdere reacties af te wachten van de Spaanse overheid om te kijken wat er verder zal gebeuren. Het ligt nogal voor de hand dat hij voorlopig de kat uit de boom kijkt', luidde het. 'Bij een terugkeer naar Spanje is de kans groot dat hij aangehouden wordt.'

In België ondervragen?

Nadat bleek dat Puigdemont woensdag ook nog de hele dag in België was, bevestigde Bekaert dat hij niet zal ingaan op de dagvaarding van de Madrileense rechtbank. 'Ik heb voorgesteld dat hij hier in België ondervraagd wordt', aldus Bekaert. 'Dat is mogelijk, ik heb dat in het verleden nog meegemaakt.' Vervolgens wil Bekaert onderzoeken of de geëiste straffen 'evenredig' zijn en of de mensenrechten gerespecteerd kunnen worden.

Maar als Puigdemont donderdag niet opdaagt, bestaat de kans dat het Hooggerechtshof een internationaal aanhoudingsbevel uitvaardigd. Daardoor zou het wel eens erg moeilijk kunnen worden om deel te nemen aan de verkiezingen van 21 december.

Maar Bekaert wees er eerder al op dat het Spaanse gerecht 'niet noodzakelijk' zijn overlevering zal vragen. 'Ik heb reeds een groot aantal zaken met Spaanse Basken behandeld en er zijn gevallen waarbij men gewoon een ondervraging hier ter plaatse laat doen door de lokale politie.' Bij een verzoek tot uitlevering zal de twijfel over een eerlijk proces in Spanje 'zeker als een argument' gebruikt worden.