In het westen van Manhattan, in de Amerikaanse stad New York, is een truckbestuurder ingereden op enkele voetgangers en fietsers. Er vielen acht doden en tientallen gewonden. Een van de dodelijke slachtoffers is een Belgische vrouw, en er raakten nog drie Belgen gewond.

Het Belgische slachtoffer is een vrouw uit Staden, bij Roeselare. De 31-jarige Ann-Laure D. was op citytrip was met haar moeder en twee zussen. Die bleven ongedeerd. De vrouw laat een echtgenoot en twee jonge kinderen na.

De gewonden zijn drie leden van een gezin: vader, moeder en zoon. Ze moesten geopereerd worden. Details over hun gezondheidstoestand zijn niet vrijgegeven. 

De dader reed met een gehuurde pick-up truck een  fiets-en voetgangersstraat op. Daar reed de bestuurder meerdere mensen aan. Daarna reed de wagen verder in zuidelijke richting en botste tegen een schoolbus. De verdachte, een 29-jarige man, stapte uit de truck met twee nepwapens. Hij werd in de buik geschoten door de politie en gearresteerd.

Dader neergeschoten

De  dader zou een 29-jarige Oezbeek zijn. Hij zou een handgeschreven briefje in de truck hebben achtergelaten waarin hij zegt de aanlag in naam van IS te hebben gepleegd, samen met een foto van de vlag van de terreurgroep. Nadat hij uit het voertuig was gestapt, riep hij 'Allahu akbar' en haalde hij twee wapens boven. Uiteindelijk bleek het om slechts een paintballgun en een luchtdrukgeweer te gaan.


Saipov zou in 2010 naar de Verenigde Staten zijn gekomen en was in het bezit van een green card. Hij zou er lange tijd in de stad Tampa gewoond hebben, waarna hij naar New Jersey verhuisde. 

De dader werd door de politie in de buik geschoten. Hij werd in de loop van de nacht geopereerd, en zou buiten levensgevaar zijn. 

'Laffe daad van terreur'

De burgemeester van New York, Bill De Blasio, zegt dat dit een 'laffe daad van terreur' is.

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde via Twitter op de terreuraanval in Manhattan. Hij betuigde zijn medeleven met de slachtoffers, sprak van een aanval door een 'zieke en gestoorde persoon'. Verder verwees hij naar IS en kondigde hij nog strengere controles aan voor buitenlanders die naar de VS willen reizen.

Premier Michel uit zijn medeleven op Twitter:  'Onze gedachten zijn bij alle slachtoffers en hun families van de aanslag in Manhattan. We staan schouder aan schouder met de burgers van de VS.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig