Twee aanhoudingen in onderzoek aanslag Thalys
Foto: Photo News

Twee van de vier mannen die opgepakt werden tijdens een anti-terreur actie in Brussel zijn aangehouden. De huiszoekingen kaderden in het onderzoek naar de mislukte aanslag op de Thalys van 2015.

Mohamed B. en Youssef S. worden ervan verdacht deel te nemen aan terroristische activiteiten. De twee zijn oude bekenden van de terroristen van Brussel en Parijs. Mohamed B wordt eveneens verdacht leider te zijn van de groep. De andere twee opgepakte mannen werden vrijgelaten na grondig verhoor.

Ayoub El Khazzani probeerde op 21 augustus 2015 een aanslag te plegen op de Thalys trein tussen Brussel en Parijs. Voor hij met zijn kalasjnikov in het rond kon beginnen schieten, werd hij overmeesterd door drie Amerikaanse militairen die met vakantie in Europa waren.

Verbergen

De nu opgepakte Mohammed B. en Youssef S. zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij het verbergen van Abaaoud en Khazzani. Allebei kwamen ze al eerder ter sprake in het dossier.

Mohammed B. ging in de zomer van 2015 twee keer langs bij de wapenhandel Dekaise in Waver om er in totaal veertien laders te kopen voor kalasjnikov-machinegeweren. B. is een goeie vriend van Khalid El Bakraoui, een van de latere terroristen van Brussel. De laders van de kalasjnikovs hebben allicht gediend voor de aanslagen van Parijs.

Yousef S. werd in 2007 samen veroordeeld met Khalid El Bakraoui na een reeks overvallen. Abdelhamid Abaaoud bleef maandenlang ondergedoken in ons land tot hij samen met de andere terroristen vlak voor de aanslagen van Parijs vanuit een safe-house in Charleroi naar Frankrijk vertrok.