Michel: ‘Puigdemont nooit aangemoedigd om naar België te komen’
premier Charles Michel Foto: blg
België heeft Carles Puigdemont nooit uitgenodigd. Dat zegt premier Charles Michel. De regering zal er wel op toezien dat de rechten van de afgezette Catalaanse leider gerespecteerd worden.

In een persbericht verklaart Michel dat hij gisteren op de hoogte werd gebracht van de aangekondigde aanwezigheid in België van de heer Puigdemont. 'De heer Puigdemont is niet in België op uitnodiging of op initiatief van de Belgische regering. Wij hebben geen enkele stap ondernomen om hem aan te moedigen om naar België te komen.'

'Het vrije verkeer binnen de Schengenruimte biedt Puigdemont de mogelijkheid om zonder andere formaliteit in België aanwezig te zijn', aldus Michel nog. 'Naar eigen zeggen is hij naar Brussel gekomen omdat dit de hoofdstad is van Europa. Puigdemont beschikt over dezelfde rechten en plichten als elke Europese burger, niet meer en niet minder. De regering zal toezien op het respect voor de rechtsstaat.'

Michel herinnert er nog aan dat de Belgische regering steeds heeft opgeroepen tot een politieke dialoog in Spanje om de crisis op te lossen. De regering blijft diplomatieke contacten onderhouden met Spanje in het kader van de huidige omstandigheden, aldus de premier.

De Catalaanse leider Puigdemont verklaarde vanmiddag op een persconferentie dat hij geen asiel zal aanvragen in ons land, maar dat hij in Brussel politieke steun komt vragen aan de EU. Puigdemont ontkende daarbij ook al zelf dat hij was uitgenodigd door de N-VA of een andere partij en dat zijn komst niets te maken had met de Belgische politieke situatie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig