Persconferentie Puigdemont mag niet in Résidence Palace
Foto: REUTERS

De persconferentie van de afgezette minister-president Carles Puigdemont zal vanmiddag plaatsvinden in de Brusselse Press Club. Puigdemont zag de Résidence Palace in het hart van de Europese wijk eerst als de ideale plaats, maar daar werd zijn vraag geweigerd.

Volgens Puigdemonts advocaat Paul Bekaert zou het persmoment vanmiddag om 12.30 uur oorspronkelijk doorgaan in het Résidence Palace, maar dat wordt daar ontkend. ‘We hebben een vraag gekregen, maar hebben die geweigerd’, meldt Belga uit goede bron. Het gebouw is eigendom is van de overheid.

Ondertussen meldt het Duitse persagentschap DPA dat de Press Club in de Froissartstraat Puigdemont wel wil ontvangen. Dat wordt bevestigd door het Catalaans europarlementslid Josep Terricabras.

Wat de afgezette Catalaanse minister-president precies gaat vertellen, blijft ook nog onduidelijk. Ook Bekaert zei vanochtend niet te weten wat Puigdemont van plan is, en dat het nog lang niet zeker is dat hij asiel zal aanvragen in ons land.

‘Ik kan alleen maar zeggen wat de gerechtelijke mogelijkheden in ons land zijn. Maar wij hebben nog niets beslist, alle opties liggen op tafel’, zegt Bekaert. ‘Er is ook nog geen uitleveringsverzoek uit Spanje, dus we hebben nog tijd.’