Stunt Puigdemont brengt België in lastig parket
Foto: AFP
De komst van de afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont zadelt ons land op met een dijk van een politiek probleem. Niet alleen binnenlands, maar ook en vooral Europees.

Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse president, heeft gisteren in ons land een gesprek gehad met de West-Vlaamse mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert. Daarmee sukkelt ons land verder het Catalaanse moeras in en wordt het intern Spaanse conflict wel degelijk verplaatst naar Belgische bodem.

De vraag waar Puigdemont uithing, was gisteren de hele dag onderwerp van speculatie. Toen de Spaanse rechters in Madrid hem rond de middag aanklaagden voor rebellie, begon het gerucht rond te zingen dat hij Spanje had verlaten en op weg was naar ons land.

In Europese kringen was snel te horen dat hij naar België was gereisd om er advocaat Paul Bekaert te spreken. De West-Vlaamse advocaat is gespecialiseerd in uitlevering en het Europees aanhoudingsmandaat. Hoewel Bekaert in de namiddag nog ontkende dat hij een ontmoeting zou hebben met Puigdemont, bevestigde hij dat later op de avond wel. Maar hij kon of wilde niet zeggen of ze hadden gesproken over een mogelijke asielaanvraag. ‘Er is op dat vlak nog niets beslist. Het ging over wat er eventueel kan komen.’

Bekaert kon of wilde ook niet zeggen of Puigdemont de komende dagen in België blijft. Hij bevestigde wel dat Puigdemont vandaag een verklaring aflegt. Volgens Catalaanse media, waaronder ook publieke omroep TV3, zou Puigdemont dinsdag om 12.30 uur een persconferentie geven in Brussel.

Indruk

Maar alleen al de komst naar België brengt ons land en premier Michel opnieuw in een lastig parket. Hoewel Puigdemont door geen enkel regeringslid zal worden ontvangen, ontstaat alweer de indruk dat ons land de Catalaanse zaak genegen is, terwijl de Europese Unie duidelijk de kant van Madrid heeft gekozen.

Premier Michel moest twee weken geleden al eens een diplomatieke rel met Madrid ontmijnen omdat de Spaanse regering zijn uitspraak dat hij ‘alle vormen van geweld in Catalonië veroordeelde’, had geïnterpreteerd als kritiek op de Spaanse veiligheidsdiensten.

Mocht Puigdemont alsnog asiel aanvragen, dan dreigt een nog zwaarder diplomatiek incident. Dan kan Catherine De Bolle de Spaanse steun voor haar kandidatuur als topvrouw van Europol helemaal vergeten.

Bovendien komt België dan helemaal geïsoleerd te staan in Europa. En dat zou Michel bijzonder slecht uitkomen. Michel profileert zich als een van de voortrekkers van een nieuw, ambitieus Europa, het Europa van de generatie-Macron, die het hoofd niet laat hangen na de Brexit en ander onheil.

Buitenlandse conflicten

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten verwoordde het zo op Twitter: ‘Laten we buitenlandse conflicten houden waar het moet: in het buitenland.’ Oppositiepartijen Groen en SP.A vragen dat Michel snel duidelijkheid schept in de Kamer.

Ook voor de N-VA wordt het knap lastig. Ze heeft van haar hart, dat bij de Catalanen ligt, al een steen moeten maken omdat ze Catalonië geen regeringscrisis waard acht. Begin 2016 dacht Jan Jambon daar nog anders over. Haar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken had afgelopen weekend nog gezegd dat een asielaanvraag in België ‘niet onrealistisch is’. Meteen werd de Belgische regering onder vuur genomen door Spaanse politici.

Toch zou de N-VA niets met de komst van Puigdemont te maken hebben gehad. De partij ontkende in de loop van de namiddag alle insinuaties daarover. Het bleef de hele dag ook opvallend stil bij de kopstukken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig