Belgische advocaat door Puigdemont aangesteld als raadsman
Foto: REUTERS

De Catalaanse leider Carles Puigdemont is wel degelijk in ons land. Hij had maandagmiddag een gesprek met advocaat Paul Bekaert, die hij heeft aangesteld als zijn raadsman.

Paul Bekaert is gespecialiseerd in mensenrechten. Hij verdedigde eerder ook al de Turks-Koerdische activiste Fehriye Erdal en het Belgisch-Baskische echtpaar Moreno-Garcia. Zij hadden sinds oktober 2001 de Belgische nationaliteit, maar ze werden in 2004 opgepakt na een vraag om uitlevering van Spanje.

Aan persagentschap Belga bevestigt de advocaat dat hij Puigdemont maandag in persoon heeft gesproken. Dat het gesprek ging over de mogelijkheden om asiel aan te vragen in België, ontkende de advocaat bij Terzake op Canvas.

Bekaert wilde ook niet kwijt of hij de afgezette Catalaanse leider in Brussel ontmoette. 'Maar hij is wel in België', bevestigde hij. Of de advocaat zijn cliënt dinsdag - of de komende dagen - nog spreekt, wilde hij evenmin bevestigen.

Volgens Catalaanse media, waaronder ook publieke omroep TV3, zou Puigdemont dinsdag om 12.30 uur een persconferentie geven in Brussel.

Spaanse regering houdt dinsdag bijzondere ministerraad

De Spaanse premier Mariano Rajoy roept dinsdagnamiddag een bijzondere ministerraad bijeen om het onder meer over de door hem uitgeschreven regionale verkiezingen in Catalonië te hebben. Dat bericht La Vanguardia maandagavond.

De ministerraad is nog niet officieel aangekondigd, maar wordt door verschillende bronnen bevestigd, luidt het. Meerdere ministers hebben hun agenda vrijgemaakt. Het zou de eerste ministerraad zijn sinds de Spaanse regering zaterdag officieel de bevoegdheden van de Catalaanse regering overnam. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig