Belgische volleybalbond keurt vernieuwde play-offs goed
Foto: VDB

Na overleg met de Belgische Volleyballiga heeft de Belgische Volleybalbond de vernieuwde play-offs van de EuroMillions Volley League goedgekeurd. Dat heeft de bond maandag bekendgemaakt. Een nieuwe formule van de play-offs drong zich op na het forfait van topclub Antwerpen, waardoor de competitie met negen in plaats van tien ploegen wordt afgewerkt.

De reguliere competitie eindigt op 10 februari. Het tweede deel van de competitie begint enkele dagen na de bekerfinale van 18 februari. De negen clubs worden in drie poules van drie ondergebracht volgens het serpentinesysteem. De nummers 1, 6 en 7 uit de reguliere competitie komen zo bij elkaar terecht. Verder is er nog een groep met de nummers 2, 5 en 8 en een poule met de nummers 3, 4 en 9. De winnaars van die drie poules en de beste tweede bestrijden elkaar vanaf 24 maart in Play-off 1. De vijf andere teams spelen Play-off 2. Vanaf 21 april staan de finales op het programma. Door het forfait van Antwerpen is er dit seizoen geen degradant. Met de kampioen van de B-liga erbij zullen er volgend seizoen opnieuw tien teams in de hoogste afdeling aantreden, dan wordt teruggekeerd naar de vorige competitieformule (6 teams in Play-off 1, 4 in Play-off 2).

Bij het overleg tussen de bond en de liga, die op gespannen voet leven, kwamen ook het gebruik van het videochallengesysteem, tablets en headsets aan bod. Bondsvoorzitter Guy Juwet wil deze vernieuwingen niet invoeren in een lopende competitie. “Dat zou een verandering van het competitiereglement met zich meebrengen en in het verleden gaf zo’n wijziging telkens veel discussies”, zo klinkt het. “We zijn wel akkoord om het videochallengesysteem, samen met de clubs en de liga, voor de volgende seizoenen te bekijken.” Volley Belgium volgt dezelfde redenering voor het gebruik van tablets (voor wissels, time-outs en challenges). “Het voorstel van de liga om de scheidsrechters van headsets te voorzien kan wel op korte termijn bekeken worden.”

De Volleyballiga kocht al drie challengesystemen met telkens 19 camera’s aan. “Dit is een domper voor ons. Nu komt onze investering zeker een jaar in de kelder te liggen”, verklaart Marc Spaenjers, algemeen manager van de liga. “We hopen iedereen nog te kunnen overtuigen om dit systeem in de Final Four toe te passen. In het vriendschappelijk toernooi met de ligaploegen van 3 tot 6 januari zullen we dit toch al gebruiken.”

“Uit de laatste bijeenkomst blijkt dat er opnieuw toenadering is tussen de bond en de liga. Het is positief dat de bond open staat voor nieuwe technologie. Maar we hopen nog altijd op een samenwerkingsmodel met een betere structuur. Het is onze bedoeling om het door de bond opzijgeschoven overlegcomité nieuw leven in te blazen”, wou Spaenjers nog kwijt.