Amerikaanse rechtbank blokkeert transgenderban Donald Trump
Foto: AP

Een federale rechtbank in Washington heeft Trumps beslissing gedwarsboomd om transgenders te weren in het Amerikaanse leger.

Amerikaanse president Donald Trump ondertekende eind augustus een memo waarmee hij het Pentagon opdroeg om geen transgenders meer te rekruteren. Hij officialiseerde zo een plan dat hij al in juli via Twitter had aangekondigd, en draaide er een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug.

Het besluit botste op verzet vanuit zowel Democratische als Republikeinse hoek. Zo poogde een groep Amerikaanse senatoren half september met een wetsvoorstel een stokje te steken voor de beslissing Donald Trump. ‘Als minder dan 1 procent van de Amerikanen vrijwilliger is om in het leger te dienen, moeten wij iedereen die dat wil en die in staat is om ons land te dienen, ontvangen’, klonk het.

Maar nu heeft een federale rechtbank in Washington Trumps beslissing ook effectief gedwarsboomd. Rechter Colleen Kollar-Kotelly oordeelde maandag dat er 'een terugkeer naar het status quo' moet komen. Volgens Amerikaanse media is de rechter van oordeel dat transgenders in het Amerikaanse leger die een klacht ingediend hebben tegen Trumps beslissing, een grote kans hebben om hun slag thuis te halen. De beslissing kan daarom niet worden doorgedrukt worden zolang de zaak nog hangende is bij het gerecht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig