Samenscholingsverbod Brederodewijk uitgebreid tot een maand, maatregel ook van kracht in Carnotstraat
Foto: rr
De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft het plaatselijk samenscholingsverbod van minstens een week uitgebreid tot een maand in de Brederodewijk. Elf zaken in de Brederodestraat krijgen ook een sluitingsuur opgelegd.

In de omgeving van de Brederodestraat, waar vrijdag al een grote vechtpartij uitbrak, kwamen zondagavond opnieuw een honderdtal relschoppers op straat. Daarbij werd onder meer met brandbommen gegooid.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) stelde zondagavond een plaatselijk samenscholingsverbod in van minstens een week in de Brederodewijk ‘om de orde te herstellen en de veiligheid van de Antwerpenaren te waarborgen’. Dat verbod is nu verlengd tot een maand, en uitgebreid tot de Carnostraat. 

Het verbod geldt tot de volgende gemeenteraad van 27 november in de Brederodewijk: het gebied begrensd door en met inbegrip van de Amerikalei - Anselmostraat - Lange Lozanastraat - Jan van Rijswijcklaan – Desguinlei – Brusselstraat - Bolivarplaats) en in de Gemeentestraat en Carnotstraat.

Er werden tientallen metalen staven en zware stenen in beslag genomen bij de rellen. In een persbericht spreekt de politie van een ‘arsenaal aan stokken en staven’. 

Dialoog

'Ik wens te benadrukken dat ik vanuit verschillende Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse verenigingen het aanbod heb gekregen om hen te ontmoeten. Ik merk ook dat vertegenwoordigers uit beide gemeenschappen de feiten uitdrukkelijk veroordelen. Op korte termijn zal ik enkele mensen rond de tafel brengen om te luisteren naar hun voorstellen om deze afschuwelijke taferelen in de toekomst uit te sluiten'

'Het mag duidelijk zijn dat dit soort geïmporteerde buitenlandse conflicten geen enkele plaats heeft in een stad met 175 herkomstnationaliteiten. Ik zal nooit toelaten dat Antwerpse wijken een platform zijn voor politiek geweld', besluit De Wever.