Gered flatgebouw valt opnieuw in de prijzen
Foto: Mies van der Rohe

DeFlat Kleiburg in Amsterdam heeft op de Dutch Design Awards 2017 de Future Award gewonnen. Het gerenoveerde flatgebouw in de Bijlmerwijk won eerder dit jaar ook al de Mies van der Rohe Award van de Europese Unie.

Kleiburg, een honingraatflat in de Bijlmermeer uit de jaren 60, stond vijf jaar geleden nog op de lijst om gesloopt te worden. Activisten redden het gebouw echter en maakten er een ‘klusflat’ van, waarin jonge starters zelf hun appartement konden renoveren.

NL Architects en XVW Architectuur gaven het flatgebouw ondertussen een grote onderhoudsbeurt. Dat ontwerp won eerder al de Mies van der Rohe Award, de grootste architectuurprijs van Europa, en kreeg nu dus de belangrijke Future Award op de Dutch Design Week.

‘DeFlat Kleiburg geeft een positief en helder signaal af dat community building toekomst heeft’, was de jury unaniem lovend. ‘Deze aanpak biedt kansen voor de enorme hoeveelheid vergelijkbare opgaves in binnen- en buitenland.’ De jury prees vooral ‘de tastbare oplossing die geboden werd voor het probleem van schaalbare herbestemming, waar steden en overheden internationaal mee kampen’.