Pierre-Olivier Beckers wordt voorzitter Coördinatiecommissie OS 2024
Foto: BELGA

Pierre-Olivier Beckers, voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), is maandag aangesteld als voorzitter van de Coördinatiecommissie voor de Olympische Spelen van 2024 in de Franse hoofdstad Parijs. Dat hebben het BOIC en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekendgemaakt.

De 57-jarige Beckers, die in juni begon aan zijn vierde en laatste mandaat als BOIC-voorzitter, komt aan het hoofd van dit belangrijke orgaan dat de organisatie van de Spelen in goede banen moet leiden en de samenwerking tussen het IOC, het Organisatiecomité voor de Olympische Spelen (OCOG), de internationale federaties en de nationale olympische comités dient te verbeteren.

Naast de voorzitter bestaat de Coördinatiecommissie uit vertegenwoordigers van het IOC, de internationale federaties, de nationale olympische comités en experten. De commissie controleert de vorderingen van het OCOG en geeft dit comité raad inzake de planning, organisatie en financiering van de Spelen. Verder inspecteert ze onder meer de competitie- en trainingsfaciliteiten en geeft ze een stand van zaken bij het dagelijks bestuur van het IOC over de voorbereidingen op de Spelen. Na de Spelen maakt de commissie nog een rapport over de organisatie van het evenement.

Voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney was Jacques Rogge voorzitter van de Coördinatiecommissie. Enkele maanden later werd hij voorzitter van het IOC, dat hij van 2001 tot 2013 leidde.

Beckers is sinds 26 juli 2012 lid van het IOC. Sinds 2014 is hij ook voorzitter van het Auditcomité en lid van de Commissie Financiën en de Ethische Commissie van het IOC. Voor de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles werd de Zwitser Patrick Baumann aangesteld als hoofd van de Coördinatiecommissie.