'Puigdemont niet naar België op uitnodiging van N-VA'
Foto: AFP
Voormalige minister-president Puigdemont is onderweg naar Brussel. Dat werd bevestigd aan de redactie van De Standaard. 'Als Puigdemont in Brussel is, dan is dat zeker niet op uitnodiging van de N-VA', zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann.

De Spaanse krant El Periódico schreef eerder vandaag dat Puigdemont in ons land is om Vlaamse leiders de ontmoeten. Ook de Britse zender SkyNews schreef dat bronnen binnen de overheid meldden dat Puigdemont in Brussel is. Volgens de Catalaanse krant La Vanguardia is Puigdemont samen met een aantal van zijn ministers naar België gekomen.

Spaanse media schrijven dat Puigdemont hier zou zijn op uitnodiging van N-VA, maar dat wordt formeel ontkend door de partijwoordvoerder. Ook de N-VA-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon 'is er niet van op de hoogte" dat de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont in België is, of onderweg zou zijn'. Jambon heeft volgens zijn woordvoerder de voorbije dagen bovendien ook geen contact gehad met de afgezette Catalaanse premier. Bij het kabinet-Jambon bevestigt men het partijstandpunt.

Rebellie

Puigdemont zou in het gezelschap zijn van Meritxell Borràs (PDECat), Toni Comín (ERC), Joaquim Forn (PDECat), Dolors Bassa (ERC) en nog een vijfde lid van de afgezette Catalaanse regering. 

Het nieuws komt er nadat de Spaanse openbare aanklager José Manuel Maza een rechtszaak aanspant tegen de politici die de onafhankelijkheid van Catalonië uitriepen. Voormalig minister-president Carles Puigdemont, voormalig viceminister-president Oriol Junqueras en Carme Forcadell, voorzitter van het Catalaanse parlement worden aangeklaagd voor rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld.

Politiek asiel

Dit weekend liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weten dat Puigdemont politiek asiel kan aanvragen in België. ‘Het is niet onrealistisch’, zei Francken. ‘Het is niet aan mij om een welkomstcomité te organiseren, dat zou er wel wat over zijn, maar als Catalanen asiel aanvragen in België dan is dat volgens de wet mogelijk. En dan zal hun asielaanvraag zoals alle andere asielaanvragen op een objectieve, correcte en onafhankelijke manier bekeken worden, wat de Spanjaarden daar ook van mogen vinden.’

Premier Charles Michel (MR) was niet te spreken over de uitspraken van Francken. ‘We herhalen onze oproep tot dialoog’, aldus de premier. ‘Ik vraag Theo Francken om geen olie op het vuur te gooien.’

Ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo had kritiek op de uitspraken van Francken. ‘Het is niet verstandig dit soort statement te lanceren’, aldus De Croo, die benadrukt dat het hier niet gaat om een regeringsstandpunt. ‘Premier Michel heeft vrijdag nog opgeroepen tot dialoog in Spanje. Het is belangrijk om te kalmeren in plaats van te exciteren.’