Paul Manafort, de gewezen campagneleider van Amerikaans president Donald Trump, en zijn voormalige rechterhand Rick Gates hebben zich maandag aangeven bij de FBI. Dat gebeurde na aanklachten van speciaal aanklager Robert Mueller, die mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland onderzoekt.

Speciaal aanklager Robert Mueller onderzoekt sinds mei of er bij de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen onwettige contacten hebben plaatsgevonden tussen Rusland en het team van Donald Trump. De voormalige FBI-directeur formuleerde vrijdag zijn eerste aanklachten in het kader van dat onderzoek. Dat gebeurde evenwel verzegeld, waardoor het nog niet duidelijk was wie er juist werd aangeklaagd.

Amerikaanse media meldden maandagochtend dat onder meer Paul Manafort een aanklacht in de bus had gekregen. Hij bood zich om 8.15 uur aan bij de federale politiedienst FBI. Daarnaast zou ook Rick Gates, een gewezen zakenpartner van Manafort, zijn aangeklaagd. Het is niet duidelijk of er nog andere mensen worden aangeklaagd.

Gates kreeg acht aanklachten in de bus en twaalf aanklachten hangen Manafort boven het hoofd. Die hebben evenwel niet meteen betrekking op de kern van de zaak, mogelijke Russische inmenging in de recentste Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Witwassen en samenzweren

Volgens de aanklagers in dat het is Manafort onder meer betrokken bij een 'multi-million dollar' lobbycampagne in samenwerking met de pro-Russische ex-president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj. Er vloeide ook meer dan 75 miljoen dollar via Manafort naar offshore constructies, waardoor de voormalige campagneleider meer dan 18 miljoen dollar witwaste. Ook wordt hem samenzwering tegen de Verenigde Staten verweten.

In geen van de aanklachten wordt Donald Trump vermeld. Die liet via Twitter wel al zijn ongenoegen blijken.

Enkele weken geleden werd duidelijk dat Amerikaanse speurders Manafort zowel vóór als na de Amerikaanse presidentsverkiezingen afgeluisterd hebben op basis van geheime gerechtelijk bevelen. Het afluisteren gebeurde ook in een periode waarin Manafort vaak met - toen al president - Trump sprak.

Amerikaanse speurders waren de voormalige campagneleider bovendien al langer op het spoor. Een geheim bevel van de rechtbank die zaken behandelt in verband met de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) - de federale wet in verband met het verzamelen van buitenlandse inlichtingen - gaf de FBI in 2014 al de toestemming om een onderzoek te openen naar Manafort. Dat draaide toen om het werk van een aantal consultancybedrijven in Washington voor de toenmalige pro-Russische regering in Oekraïne.

Dat onderzoek werd in de loop van vorig jaar stopgezet wegens een gebrek aan bewijzen. Maar niet veel later startte de FBI opnieuw zijn toezicht op Manafort op, nadat het een nieuw gerechtelijk bevel had gekregen dat liep tot begin dit jaar. Dit keer werd het FISA-bevel uitgevaardigd om mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland te onderzoeken. Het is niet duidelijk wanneer het precies van kracht werd.