De Spaanse regering klaagt de Catalaanse leiders aan voor rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld.

De Spaanse openbare aanklager José Manuel Maza spant een rechtszaak aan tegen de politici die de onafhankelijkheid van Catalonië uitriepen. Voormalig minister-president Carles Puigdemont, voormalig viceminister-president Oriol Junqueras  en Carme Forcadell, voorzitter van het Catalaanse parlement, zijn de eerste namen die voorkomen in de aanklacht.

Het is nog niet duidelijk of er voorzorgsmaatregelen genomen zullen worden voor de genoemde politici, zoals bijvoorbeeld hechtenis. Elke beslissing wordt gebaseerd op 'de ernst van de daden'.

Onafhankelijkheidsverklaring

Vrijdag riep het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid uit van de regio. Madrid greep meteen in, en ontbond de Catalaanse regering door artikel 155 te activeren. Er volgen ook regionale verkiezingen op 21 december. Het hoofd van de Mossos d’Esquadra, de Catalaanse politie, werd ook opzijgeschoven.

Vreedzaam verzet

Puigdemont hield zaterdag om 14.30 uur een korte televisietoespraak. ‘De autonomie afnemen is de wil van de Catalaanse burgers negeren’, zei hij. De voormalige premier riep de burgers op tot vreedzaam verzet tegen de door Madrid besloten dwangmaatregelen, en om 'voort te werken, ook met de kennis van de huidige moeilijkheden, om een vrij land te stichten'.

'Het is zeer duidelijk dat de beste manier om te beschermen wat we nu al verworven hebben, vreedzaam verzet is tegen artikel 155', aldus Puigdemont. Hij riep de Catalanen op om blijk te geven van 'geduld, volharding', en van geloof in de toekomst.