Georges Leekens voorgesteld als bondscoach van Hongarije: “WK 2022 is het doel”
Foto: REUTERS

Georges Leekens heeft een nieuwe job. De ex-coach van de Rode Duivels wordt namelijk de nieuwe bondscoach van Hongarije. Dat maakte de Hongaarse voetbalbond zelf bekend op maandagmiddag. Leekens, die ook genoemd werd bij Kortrijk als mogelijke vervanger van Anastasiou, nam in januari ontslag als coach van Algerije.

“Georges Leekens: de juiste man op de juiste plaats”, zo maakte de Hongaarse voetbalbond het nieuw rond 13u45 bekend op maandag. Leekens volgt bij Hongarije de Duitser Bernd Storck op. Die stopte als bondscoach nadat Hongarije zich niet kon kwalificeren voor het WK. Leekens zal in november officieel de scepter overnemen bij de Magyaren, na de interlands tegen Luxemburg (9 november) en Costa Rica (14 november). Hij zat sinds januari zonder job, toen vertrok hij bij Algerije na de vroege uitschakeling in de Afrika Cup.

Georges Leekens voorgesteld als bondscoach van Hongarije: “WK 2022 is het doel”
Foto: REUTERS

Georges Leekens ontrolde maandag meteen zijn plannen. “Het wordt niet makkelijk, maar het is onze droom om het EK in 2020 te halen”, aldus Mac The Knife. “Als je geen dromen hebt, moet je niet beginnen aan een job. Ik had al eerder contact met de Hongaarse federatie, maar dit was het juiste moment.”

Leekens toonde zich bereid zich helemaal in te werken in Hongarije. “Ik wil de Hongaarse taal leren en mij aanpassen aan de cultuur. Maar het belangrijkste is dat je een visie hebt. En die heb ik. Ik hou bovendien van de uitdaging. Wanneer ik ergens zin in heb, gooi ik mij volledig. Ik geloof niet in geluk, maar in hard werken. Ik heb ervaring in zeven landen en was al vijf keer eerder bondscoach in drie verschillende landen.” Leekens benadrukte nadien nog eens dat hij de basis legde voor het huidige succes van de Rode Duivels, een uitspraak die in het verleden al meermaals stof deed opwaaien.

De tweevoudig bondscoach van de Rode Duivels heeft voorlopig nog geen complete staff, maar maakte zich daar geen zorgen om. “Ik ben er zeker van dat er in Hongarije genoeg goede assistenten rondlopen. Dat komt zeker in orde. Ik heb al contact gehad met Zoltan Szelesi, die de oefenpartijen volgende maand zal leiden. Ik zal tijdens de voorbereiding op die wedstrijden van de gelegenheid gebruik maken om de spelers beter te leren kennen.”

Georges Leekens voorgesteld als bondscoach van Hongarije: “WK 2022 is het doel”

Zesde termijn

De Hongaren waren er op het EK in Frankrijk in 2016 bij en plaatsten zich toen verrassend voor de achtste finales. Daarin waren de Rode Duivels duidelijk te sterk (4-0). Tijdens de kwalificatie voor het WK van komende zomer in Rusland stelde Hongarije flink teleur in groep B. De Hongaren moesten tevreden zijn met een derde stek, op geruime afstand van groepswinnaar Portugal en Zwitserland. In juni gingen de (ooit Magische) Magyaren met 1-0 onderuit bij dwergstaatje Andorra. Kapitein Balazs Dzsudzsak is de meest bekende speler bij de Hongaren.

Voor Leekens wordt het zijn zesde termijn als bondscoach van een landenteam (2x België, 2x Algerije en Tunesië). De 68-jarige trainer was ook in beeld bij KV Kortrijk, maar daar blijft Yannis Anastasiou voorlopig aan.

Hongarije was in het verleden een absolute grootmacht in het internationale voetbal. Met spelers als Ferenc Puskas en Sandor Hidegkuti verloren de Magische Magyaren de WK-finale in 1954 en werden ze olympisch kampioen in 1952. Ook in 1938 was Hongarije al eens verliezend WK-finalist. Het Centraal-Europese land veroverde ook nog olympische titels in 1964 en 1968.

Georges Leekens voorgesteld als bondscoach van Hongarije: “WK 2022 is het doel”
Foto: AFP