Antwerpse politie neemt ‘arsenaal aan stokken en staven’ in beslag na rellen

Na de rellen in de omgeving van de Brederodestraat in Antwerpen heeft de politie voorwerpen die gebruikt werden als slagwapens in beslag genomen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft een samenscholingsverbod van minstens een week uitgeroepen.

‘Politie neemt tientallen stokken, metalen staven en zware stenen in beslag bij zware rellen in de Brederodewijk op zondagavond’, klinkt het maandagmiddag op het Twitteraccount van de politie Antwerpen. Bij de boodschap tweette de communicatiedienst ook een foto van de voorwerpen:

In een persbericht spreekt de politie van een ‘arsenaal aan stokken en staven’. Sommige herrieschoppers hadden volgens de politie een hockeystick mee. ‘De hockeysticks zijn gevonden in de omgeving van de Brederodestraat en op personen die in de loop van gisterenavond en vannacht zijn opgepakt. Al het materiaal dat doelbewust verzameld werd om slagen mee toe te brengen, is in beslag genomen.’

 

Schadegevallen

Intussen werd ook een eerste overzicht van de schadegevallen van afgelopen nacht opgesteld. Volgende Antwerpse politie gaat het officieel om doelbewust aangerichte schade, die werd vastgesteld aan zes panden. ‘Meer dan dertien ramen en vier deuren zijn bij de opstootjes gesneuveld. Het gaat over hoofdzakelijk etalageramen van handelszaken’, luidt het.

Medewerkers van de Civiele Bescherming stonden in voor de noodherstellingen en konden daarbij rekenen op bescherming door de politie. Die stelt nog dat in de loop van de dag bijkomende aangiftes van schadegevallen kunnen volgen.

Meer dan honderd mensen op de vuist

Het is de tweede keer op een week tijd dat het potje overkookt in de Brederodewijk. Afgelopen vrijdag gingen meer dan honderd mensen op de vuist toen een bus met PKK-aanhangers door de wijk reed, waar veel mensen van Turkse afkomst wonen.  De passagiers van de bus riepen slogans, waardoor de poppen aan het dansen gingen. Acht personen raakten gewond, onder wie één agent. Verder werden 41 personen aangehouden vanwege het versotren van de openbare orde. 

Om de conflictsituatie tijdelijk te bevriezen, riep Antwerps burgemeester Bart De Wever een samenscholingsverbod uit voor minstens een week. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig