Vier arrestaties in onderzoek mislukte aanslag op Thalys-trein
Foto: AFP
De politie pakte vanochtend bij een reeks huiszoekingen, onder anderen in Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en Laken vier mannen op die ervan verdacht worden dat ze de aanslagpleger van de Thalys Ayoub el Khazzani en terroristenleider Abdelhamid Abaaoud in de zomer een tijdlang onderdak hebben geboden. Twee van de gearresteerden - Mohammed B. en Youssef S. -zijn oude bekenden van de terroristen van Brussel en Parijs.

Er werden geen wapens of explosieven gevonden tijdens de huiszoekingen.

Ayoub El Khazzani probeerde op 21 augustus 2015 een aanslag te plegen op de Thalys trein tussen Brussel en Parijs. Voor hij met zijn kalasjnikov in het rond kon beginnen schieten, werd hij overmeesterd door drie Amerikaanse militairen die met vakantie in Europa waren.

Uit het onderzoek is gebleken dat El Khazani in de zomer van 2015 via de vluchtelingenroute samen met terroristenleider Abdelhamid Abaaoud vanuit Syrië langs Hongarije naar ons land is gekomen. El Khazzani en Abaaoud zouden daarna samen ondergedoken hebben gezeten op verschillende plaatsen in het Brusselse. Tot El Khazzani de aanslag op de Thalys pleegde.

De nu opgepakte Mohammed B. en Youssef S. zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij het verbergen van Abaaoud en Khazzani. Allebei kwamen ze al eerder ter sprake in het dossier.

Mohammed B. ging in de zomer van 2015 twee keer langs bij de wapenhandel Dekaise in Waver om er in totaal veertien laders te kopen voor kalasjnikov-machinegeweren. B. is een goeie vriend van Khalid El Bakraoui, een van de latere terroristen van Brussel. De laders van de kalasjnikovs hebben allicht gediend voor de aanslagen van Parijs.

Yousef S. werd in 2007 samen veroordeeld met Khalid El Bakraoui na een reeks overvallen. Abdelhamid Abaaoud bleef maandenlang ondergedoken in ons land tot hij samen met de andere terroristen vlak voor de aanslagen van Parijs vanuit een safe-house in Charleroi naar Frankrijk vertrok.  

Voorbereiding

Uit onderzoek blijkt dat El Khazzani zich tot in de puntjes had voorbereid voor de mislukte aanslag. De Franse speurders kwamen te weten dat El Khazzani aangestuurd werd door de beruchte Abdelhamid Abaaoud uit Sint-Jans-Molenbeek. Abaaoud coördineerde ook de aanslag die in januari 2015 in Verviers werd verijdeld. Hij speelde ook een belangrijke rol bij de planning van de aanslagen in Parijs van 13 november.

In de periode voor de verijdelde aanslag verbleef de 25-jarige Ayoub el-Khazzani bij zijn zus in Brussel.