Kevin Spacey reageert op beschuldigingen van aanranding en out zich als homo
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey (58) heeft zich op sociale media openlijk geëxcuseerd voor de aanranding van een minderjarige. Naar eigen zeggen kan hij zich niks herinneren van de feiten, die meer dan dertig jaar geleden plaatsvonden. In dezelfde tweet heeft hij ook voor het eerst gezegd dat hij homoseksueel is.

Kevin Spacey zou als twintiger geprobeerd hebben om de toen veertienjarige Anthony Rapp - onder meer bekend uit Star Trek: Discovery - aan te randen. In een uitgebreid interview met Buzzfeed vertelt Rapp gedetailleerd over het voorval uit 1986.

Zo had Spacey hem destijds uitgenodigd voor een feestje bij hem thuis. Rapp bleek daar de enige minderjarige te zijn en ging uit verveling televisie kijken in de slaapkamer.

Toen de andere gasten vertrokken waren, zou Spacey toenadering gezocht hebben. ‘Hij tilde me op, legde me op bed en klom bovenop me. Op een seksuele manier’, aldus Rapp. Vervolgens duwde hij de acteur van zich af en verliet hij hevig geschrokken het appartement.

Het schandaal rond Harvey Weinstein gaf hem naar eigen zeggen de moed om naar buiten te treden met zijn verhaal. ‘Ik wil een ander licht laten schijnen op het gedrag dat jarenlang is toegestaan omdat heel veel mensen, inclusief ikzelf, hun mond hebben gehouden. Dat wil ik niet meer.’

Kevin Spacey reageert op beschuldigingen van aanranding en out zich als homo
Anthony Rapp Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Excuses

Intussen heeft Kevin Spacey zelf al gereageerd op de beschuldigingen. Hij bood Rapp meteen zijn excuses aan in een uitgebreide tweet.

‘Ik heb heel veel respect voor Anthony Rapp als acteur en ik ben me rot geschrokken van zijn verhaal. Ik kan me eerlijk gezegd de ontmoeting niet meer herinneren, het is meer dan dertig jaar geleden. Maar als ik me gedragen heb zoals hij beschrijft, dan ben ik hem mijn diepste verontschuldigingen verschuldigd voor zeer ongepast dronken gedrag en ik vind het heel erg dat hij de gevoelens die hij beschrijft al die jaren met zich mee heeft moeten dragen’, schrijft Spacey in zijn verklaring.

Homoseksueel

Verder liet hij ook nog weten dat hij voortaan openlijk als homoseksueel door het leven zal gaan. ‘Ik heb gedurende mijn hele leven liefdevolle relaties gehad met mannen, iets wat alleen mijn naasten wisten. Nu wil ik daar eerlijk en open over zijn’, klinkt het.

Er waren al jaren geruchten dat Spacey homoseksueel is. Als journalisten hem ernaar vroegen, wilde hij daar echter nooit op reageren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in