De Wever roept samenscholingsverbod uit na rellen
Foto: BELGA

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft zondagavond een plaatselijk samenscholingsverbod van minstens een week afgekondigd in de Brederodewijk ‘om de orde te herstellen en de veiligheid van de Antwerpenaren te waarborgen’. Dat deed hij nadat daar zowel zondag- als vrijdagavond geweld werd gepleegd.

‘Ik veroordeel ten strengste hoe een buitenlands conflict geïmporteerd wordt en het gemak waarmee grote groepen relschoppers denken gebruik te kunnen maken van geweld tegen personen en eigendommen’, zei De Wever. ‘Zij zullen daar niet in slagen en wij zullen daar zeer hard tegen blijven optreden, want dat gedrag staat haaks op de vrijheid van meningsuiting die wij in onze stadsgemeenschap koesteren. Die vrijheid vereist respect voor elkaar. Ongeacht persoonlijke overtuiging of afkomst.’

Aangezien het bij de rellen niet om een ‘marginale minderheid’ gaat, zal de burgemeester ook de Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse gemeenschappen ‘zo snel mogelijk’ aanspreken. ‘Ik zal met hen bekijken hoe zij kunnen bijdragen om aan deze spanningen een einde te stellen.’

 

Stokken en brandbommen

De Wever roept samenscholingsverbod uit na rellen
Foto: Twitter

Ongeveer honderd personen stonden zondag in de vooravond in de Brederodestraat ter hoogte van een café in een dreigende houding, met stokken en staven. De groep wilde amok maken en sprak dreigende taal. Dat de sfeer er erg grimmig was, bewijzen deze amateurbeelden die VTM Nieuws verspreidde (zie video hierboven).

De ordediensten die massaal ter plaats kwamen, werden in de rug aangevallen. Er werd met tafels en stoelen gegooid, waarbij een inspecteur gewond raakte.

Rond 22 uur leek de situatie genormaliseerd, maar even later werd de rust weer verstoord door een groep amokmakers. Ook ditmaal waren ze gewapend met stokken en metalen staven. Ze zouden ook één of meerdere vuurwapens bij zich gehad hebben, en gooiden met brandbommen. Er werd een softgunwapen gevonden.

Een helikopter van de federale politie werd ingezet in een poging om de situatie onder controle te krijgen en er werd na middernacht nog enkele uren gepatrouilleerd in de omgeving. Verschillende groepjes schonden het door De Wever afgekondigde samenscholingsverbod en werden bestuurlijk aangehouden.

Uiteindelijk werden een veertigtal personen bestuurlijk aangehouden en twee personen gerechtelijk. Die twee personen werden opgesloten wegens illegale wapendracht. In totaal raakten vier personen gewond.

Vrijdagavond al problemen

In de omgeving van de Brederodestraat waren vrijdagavond ook al zo’n honderd mensen op de vuist gegaan. De problemen ontstonden toen een bus van de pro-Koerdische partij PKK de buurt van de Brederodestraat, waar veel mensen van Turkse afkomst wonen, passeerde.

Zeven personen raakten toen gewond, onder wie ook een agent.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig