Waarom steenmarters uw autokabels als een bedreiging zien
Foto: photo news
De steenmarter is in Vlaanderen opnieuw in opmars en dat zullen we geweten hebben. Het aantal auto’s met doorgebeten kabels piekt.

In vergelijking met vorig jaar kreeg mobiliteitsorganisatie VAB tijdens de maand oktober bijna dubbel zoveel oproepen over auto’s die kennis hadden gemaakt met de tanden van een steenmarter. ‘Het is duidelijk een groeiend fenomeen’, luidt het, met elke dag minstens één schadegeval. November, traditioneel de maand met de meeste marterschade, belooft geen beterschap.

Wat de dieren, vaak even groot als een kat, precies aantrekt onder de motorkap van auto’s, blijft onduidelijk. De warmte? Niet alleen, zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt. ‘De meest plausibele hypothese is dat uit de rubberen omhulsels van de kabels een stof vrijkomt, die de steenmarters ook gebruiken bij de afbakening van hun territorium. Daardoor zien ze de kabel als een bedreiging en vallen ze hem aan.’

De steenmarter was 20 jaar geleden zo goed als uitgestorven in Vlaanderen, een gevolg van de oprukkende verstedelijking. Vandaag duikt hij weer in alle hoeken op, zegt Vercayie. ‘Vanuit het zuiden en oosten verspreidt hij zich over ons land. Ergens in Europa is, via natuurlijke selectie, een variant ontstaan die veel beter aangepast is aan onze hedendaagse, verstedelijkte omgeving.’

Doden verboden

Het aantal steenmarters in ons land zal in de komende maanden nog toenemen, zegt Vercayie. ‘Er is nog ruimte en die zullen ze innemen. Daar kunnen we ons maar beter op voorbereiden.’

Vooral wie in Vlaams-Brabant en Limburg woont, goed voor 25 en 18 procent van de schadegevallen, kan het best zijn voorzorgen nemen. Steenmarters doden is verboden: het is een beschermd diertje. ‘De best mogelijke preventie is je auto in de garage parkeren’, zegt Joni Junes van VAB.

Op tijd en stond de motorruimte van de auto grondig schoonmaken, zeker als u vermoedt dat er een steenmarter gepasseerd is, is goed om te voorkomen dat een andere marter de behoefte voelt om er op zijn beurt zijn territorium af te bakenen.

De Vlaamse overheid beschikt over een fonds om schade die veroorzaakt wordt door dieren te vergoeden. Het bedrag dat uitbetaald werd voor schade door steenmarters bedroeg in 2015 ruim 171.000 euro: meer dan dat voor enig ander dier. Het merendeel ging naar schade aan huizen, want behalve autokabels lust de marter ook graag een stukje isolatie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig